Закупівля ліків та вакцин: основна проблема України – підписи чиновників

У 2015 році Україна вперше провела закупівлі ліків та вакцин через міжнародні організації. Шлях цих препаратів від виробників до пацієнтів виявився надто довгим.

З боку України 1,5 місяці пішло на розроблення законів та підзаконних актів, підписання договорів, 8,5 місяців МОЗ ухвалювало необхідні підзаконні акти та 2 місяці пішло на перерахування коштів. Кошти на закупівлю ліків та вакцин на потреби 2015 року були перераховані лише у грудні 2015 року! Про це повідомила в.о. міністр охорони здоров’я Уляна Супрун під час брифінгу «Закупівля ліків міжнародними організаціями та їхні поставки у регіони», що відбувся в Українському кризовому медіацентрі.

suprun

Як пояснила Уляна Супрун, завдяки новій стрегії закупівлі ліків та вакцин, у більшості закупівель усунуто посередників, тендерну монополію подолано та в цьому питанні більше не буде корупції. Оскільки це пілотний проект, то були складнощі з міжнародними закупівлями. «Ми зібрали інформацію та проанализували, де відбувалися затримки», – повідомила в.о. міністра.

Вона повідомила, що частина поставок вакцин і ліків очікується у вересні і жовті через цикл виробництва (він займає близько 10 місяців). Препарати, які вже завезені в Україну, чекають підписання документів та розвезення по регіонах. Загалом, в Україні розвезено 49% від загальної кількості поставок. Решта завезених ліків – на складах чекають наказів від МОЗ.

«МОЗ аналізує проблеми, щоб покращити ситуацію на наступний рік», – додала Уляна Супрун.

За посиланням можна завантажити Інформацію щодо закупівель лікарських засобів через міжнародні організації за кошти Державного бюджету на 2015 рік станом на 15.08.2016.

закупівля ліків

(натисніть, щоб збільшити зображення)

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь