Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень

Щоб щеплення були максимально ефективними та безпечними, медичні працівники дотримуються рекомендацій Міністерства охорони здоров’я щодо проведення вакцинації. Один з таких документів – це Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень, затверджений Наказом МОЗ 16 вересня 2011 року № 595 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 11 серпня 2014 року № 551).

Зокрема, згідно цього документа, щеплення дозволяється проводити тільки зареєстрованими в Україні вакцинами/анатоксинами згідно з діючим Календарем профілактичних щеплень в Україні.

У Кабінетах щеплень для здійснення вакцинації можуть бути задіяні лише ті медичні працівники (лікар, фельдшер, молодший спеціаліст з медичною освітою), які пройшли спеціальну щорічну підготовку та володіють правилами організації і технікою проведення щеплень, а також навичками надання невідкладної допомоги в разі розвитку післявакцинальних реакцій/ускладнень. Медичний персонал, який не пройшов спеціальну підготовку, не допускається до проведення щеплень.

Медичний огляд перед щепленням є обов’язковим. При виявленні негативних змін у стані здоров’я особи призначається додаткове медичне обстеження згідно з чинними протоколами надання медичної допомоги особам відповідно до медичних показань.

За посиланням ви можете ознайомитися з повним текстом Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь