Федір Лапій розповів, коли в Україні з’являться вакцини

Чому Україна опинилася в ситуації нестачі вакцин, з якої тепер так складно вибиратися? Яка ціна нещеплення та відмови від щеплень? Які вакцини вже є в України, а які чекаємо найближчим часом? Відповідь на ці питання дав головний дитячий імунолог м.Києва Федір Лапій в прямому ефірі програми на каналі 3S.tv 13.09.2016 р., присвяченій міжнародним закупівлям життєво необхідних ліків та вакцин.

Ф.Лапій пояснив, що хто б не був міністром охорони здоров’я у 2015 р., всі б опинилися в подібній ситуації, яка зараз склалася навколо вакцин. Міністерство не мало чого купувати. Не було зареєстрованих вакцин, не було продавців, які б пропонували міністерству придбати вакцину, зокрема, БЦЖ, АДП, АДП-м (вони не були зареєстровані). Зареєстрована була тільки харківська вакцина, але на тендери вони свою продукцію не пропонували.

Ми повинні розуміти, що ринок вакцин – це не ринок онкологічних препаратів чи, наприклад, антибіотиків. Це дуже специфічний продукт, який треба передзамовляти та часом чекати близько 2-х років. Так працюють в світі. Україна до цього не була готова, ми до цієї катастрофи наближалися.

Але від початку червня 2016 року ми почали отримувати вакцини які ми закуповували через міжнародні організації. В першу чергу, ми отримували вакцини, які вже були зареєстровані в Україні. Це була вакцина Пентаксим, в недостатній кількості, 50% від того, що хотіло закупити міністерство. Якби не міжнародні закупівлі, МОЗ за бюджет 2015 року жодної дози Пентаксиму не придбала би, тому ще є дефіцит цієї вакцини на світовому ринку.

Яка ціна відсутності вакцин та того, що дітям не роблять щеплення? Ми дуже довгий час не чули про правець у дітей, переважно це була смертельна хвороба серед людей старше 60 років. За цей рік ми маємо 2 випадки в Хмельницькій області, 2 випадки правця в Львівській області, по одному випадку у Дніпропетровській та Сумській області. Це всі діти невакциновані. Зараз є коклюш, смертельні випадки від нього. За офіційними даними, оприлюдненими на брифінгу Департаменту охорони здоров’я в Дніпропетровській області, від початку 2016 року померло 4 дітей першого року життя, невакциновані від кашлюку, які лабораторно підтверджені. Це розплата за те, що вакцинація не проводиться, і батьки деколи відмовляються. І батьки дітей, які зараз захворіли на правець, мали можливість вакцинувати своїх дітей раніше, коли вакцина була, але була відмова батьків.

Ми отримали 100% потребу вакцину БЦЖ, вона вже розвозиться по медичним закладам України. Від моменту доставки в Україну потрібно близько 2-х тижнів, щоб процедурно оформити розподіл по Україні, по регіонам, по пунктам вакцинації. В п’ятницю в Україну прибула біалентна оральна вакцина проти поліомієліту (бОПВ), 100% потреби від того, що було закуплено. Її запасу вистачить приблизно на 2 роки. В п’ятницю прибула вакцина АКДП у 100% від закупки, майже 1,5-річна потреба. Ми маємо запаси вакцини проти дифтерії та правця (АДП, АДП-м), найближчим часом ще 2/3 поставки буде здійснено. Ми маємо вакцини проти гепатиту В, протиполіомієлітну інактивовану, проти хіб-інфекції, проти сказу.

На сьогодні в Україні зареєстровані лише дві сироватки – протиправцева сироватка Донецької станції переливання крові (на окупованій території) та антирабічний імуноглобулін харківського виробництва. Протидифтерійної сироватки не зареєстровано, протибутулінічної сироватки, проти укусу гадюк, проти укусу каракурт не зареєстровано.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь