Україна готова до планових щеплень проти поліомієліту

Без планових щеплень проти поліомієліту Україна приречена на нові спалахи хвороби. Такою була тема прес-конференції, що відбулася сьогодні в Українському кризовому медіа-центрі.

Захід присвячений появі в Україні бівалентної оральної поліовакцини (бОПВ) та важливості забезпечення планової імунізації дітей проти поліомієліту та проведений за ініціативою Ротарі в Україні та Національного комітету Поліо Плюс.

В прес-конференції взяли участь:

  • Оксана Сивак, Заступник Міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції
  • Сергій Платов, Заступник Начальника Департаменту громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України
  • Ольга Яловенко – заступник Голови Національного комітету Поліо Плюс в Україні
  • Наталія Рибачик – член правління ГО «Батьки за вакцинацію»

Сергій Платов повідомив, що відсьогодні бОПВ почали розвозити по регіонам України. Перша партія, а це 1,378 тис. доз, до кінця тижня має бути в медичних закладах. Він нагадав, що до спалаху поліо призвів наднизький рівень охоплення вакцинацією.

“І для того, щоб до кінця подолати ситуацію, яка призвела до спалаху, необхідно продовжити вакцинацію згідно з календарем щеплень. Тому ми закликаємо батьків активно приводити дітей на щеплення. Україна має для цього вакцини – і інактивововану поліовакцину (в тому числі, у складі комбінованих вакцин), і оральну поліовакцину, яка забезпечую суспільний імунітет”, – наголосив С.Платов.

foto17

Оксана Сивак повідомила, що основним напрямом дій залишається продовження імунізації дітей вакциною ОПВ, з метою отримання кожною дитиною віком до 6 років трьох доз ОПВ, а віком від 6 років до 10 років – однієї дози ОПВ. Потрібно підвищити рівень охоплення вакцинацією від поліомієліту, оскільки сьогодні відсоток охоплення дітей першого року життя проти цього захворювання становить 41,1 %, що є недостатнім. Заступник міністра підкреслила, що в вересні в Україну надійшла перша партія бівалентної поліомієлітної оральної вакцини у кількості 1 378 000 доз, яка до кінця вересня буде розіслана у всі регіони.

foto16

Наталія Рибачик підкреслила, що батьки – це дуже вразливий сегмент населення.

“І якщо сьогодні хтось напише, що грудне вигодовування шкодить здоров’ю дитини, перекрутить факти та притягне за вуха якісь сумнівні аргументи, то вже завтра якась матуся буде перетягувати груди та відмовлятися від грудного вигодовування. Хоча всім відомо, що грудне молоко – найкраща їжа для новонарожденої дитини. Так саме й з вакцинацією – незаперечний факт, що завдяки вакцинації були подолані страшні інфекційні хвороби, саме щеплення зробили жахливі епідемії історією. Але, нажаль, не всі це розуміють. Через брак достовірної інформації нічим непідкріплені лозунги антивакцинаторів звучать гучніше, ніж здоровий глузд. В нашій країні дуже низький рівень обізнанності щодо ролі та значення вакцинації. Поліомієліт подоланий на 99%, залишилось зробити кілька кроків, щоб назавжди позбавити людство від цієї хвороби. Тому надзвичайно важливо, щоб вакцини завжди буди в поліклініці, а батьки усвідомлювали, навіщо вони ведуть дитину робити щеплення”, – говорить Н. Рибачик.

батьки за вакцинацію

Ольга Яловенко повідомила, що протягом останніх 30 років боротьба за повне викорінення поліомієліту в світі є найбільшим та найпріорітетнішим проектом Ротарі.

Вона зазначила, що саме завдяки вакцинам проти поліомієліту людство майже забуло, яка це страшна хвороба, і наскільки жахливі викликані нею епідемії. Завдяки масовій вакцинації дітей в рамках Глобальної ініціативи по ліквідації поліомієліту (ГІЛП) захворюваність знизилася на 99% з 1988 р. Але нещодавній спалах хвороби в Нігерії показав, що там, де рівень охоплення вакцинацією сягає менш ніж 95%, є ризик повернення хвороби. В Україні цей рівень зараз нижче, тому важливо продовжувати планову вакцинацію проти поліомієліту.

Ольга Яловенко звернулася до ЗМІ з проханням привернути увагу батьків до важливості планових щеплень.

 

Вам також буде цікаво: