Навіщо дитині щеплення від пневмококу? Історія однієї родини

Українськи батьки продовжують ділитися з нами своїми історіями  про те, яким був їхній шлях до розуміння важливості щеплень для здоров’я дітей. Киянка Тетяна, мама синочка, якому зараз 2 роки та 8 місяців, розказала, чому не варто нехтувати не лише обов’язковими, але й рекомендованими щепленнями, яких поки немає в Календарі щеплень.

Ми довго вагались щодо щеплення нашої дитини. Як і всіх майбутніх батьків, спочатку нас налякала інформація про аутизм, який нібито виникає через щеплення. Згодом, розібравшись що це не відповідає дійсності, все одно ми мали сумніви щодо якості та умов зберігання/транспортування вакцин, які пропонуються в пологових будинках нашої країни та поліклініках (а чи не вимикалося світло в районній поліклініці і чи за адекватної температури зберігається вакцина, чи дійсно медперсонал буде колоти АКДС в ніжку, а не в попу дитині, примовляючи, що медики тут вони, а я просто мама без медичної освіти та ще й маю нахабність давати поради тощо).

Від щеплень в пологовому ми написали відмову, проте БЦЖ зробили майже одразу після виписки в приватній клініці. А от щодо АКДС та КПК ми мали сумніви. Остаточно нас переконав відеоролік на одному із медичних форумів, із записом кашлюкового кашлю в маленької дитини. Побачивши цей жах на власні очі, наші сумніви розсіялись і у віці 8 місяців ми почали вакцинувати сина, але винятково в приватній клініці, де нам показали як зберігаються вакцини, дали роздивитися всі флакони з датами та серійними номерами, терпляче і з посмішкою відповіли на сто тисяч наших запитань. Також важливим став той факт, що ми знайшли лікаря, якому довіряємо. За рік наш син повністю був вакцинований за індивідуальним графіком від кашлюку, дифтерії, правця, гемофільної інфекції, корі, краснухи, паротиту та гепатиту Б.

календар щеплень

В 2 з половиною роки син пішов в дитячий садочок і, за класичною схемою «2 дні ходимо – 2 тижні хворіємо» таки захворів. Проте це було не звичайне ГРВІ: хвороба ускладнилась температурою 39,7, яка не збивалась три дні жодним препаратом, нам довелось викликати швидку допомогу. Врешті ми змогли потрапити на прийом до нашого лікаря, яка діагностувала бактеріальне ускладнення та після підтвердження діагнозу аналізами крові, призначила перший в житті сина антибіотик.

здоров'я дитини

Дитина вилікувалась, ми прийшли знову до лікаря із контрольними аналізами крові та із запитанням, як нам в майбутньому вберегти сина від антибіотиків (адже ми плануємо відвідувати дитячий садочок, а отже вірусів не уникнути, проте можна уникнути хоча б бактеріальних ускладень), маму від безсонних ночей, а тата від незапланованих видатків. Лікар порадила зробити необов’язкове в нашій країні, проте обов’язкове і рекомендоване в низці країн Європи щеплення від пневмококової інфекції. І дійсно, коли я запитала подруг, які живуть в Лондоні та Мельбурні про таке щеплення, вони підтвердили, що їх діти вакциновані і назвали вакцину, якою саме вакциновані – така ж вакцина є і в Україні. А чоловік порахував, що з фінансової точки зору, таке щеплення виправдає себе за один сезон ГРВІ, а збережені нерви мами і дружини – безцінні.

Для довідки:

Бактерію пневмокок можна виявити у носоглотці щонайменше у 80% дітей, що відвідують дитячі садочки. Але носійство пневмококу не є патологією.

Якщо бактерія з носоглотки потрапляє у середнє вухо або у гаморові порожнини, то розвивається їх запалення – середній отит або гайморит. Якщо бактерія потрапляє в легені, розвивається запалення легень – пневмонія з ураженням плеври (плевритом) чи без. Якщо бактерія потрапляє в кров, то з током крові може потрапити до центрально нервової системи (головного мозку) й викликати гнійний менінгіт. Через кров бактерія може потрапити до кісток й викликати їх запалення – остеомієліт, до суглобів – артрит, до порожнини очеревини – перитоніт.

Бактерія пневмокок часто ускладнює перебіг грипу. Майже половина летальних випадків від грипу зумовлена ускладненнями, пов’язаними з пневмококом. Детальніше про пневмококову інфекцію та захист від неї читайте за посиланням в інтерв’ю з головним дитячим імунологом столиці Федром Лапієм.

Читайте також: Не Календарем єдиним: від яких хвороб оберігають щеплення?

Вам також буде цікаво: