Чи потрібно Вам щеплення проти дифтерії та правця?

Щеплення для захисту від небезпечних інфекційних хвороб потрібні не лише дітям, але й дорослим. Зокрема, згідно до Календаря профілактичних щеплень, 3-тя ревакцинація проти дифтерії та правця проводиться у 16 років, а потім у дорослому віці вакцинуватися потрібно кожні 10 років.

Втім, реальна ситуація з обов’язковими щепленнями дорослих, скоріш за все, ще гірша, ніж серед дітей – через незнання, нехтування або відсутність потрібної вакцини.

Для вакцинації дорослих проти дифтерії та правця використовується вакцина АДП-м, і вона є в поліклініках.

За якою схемою проводяться щеплення, якщо останні дози доросла людина отримувала ще в 16-18 років? Чи потрібно «наздоганяти дози» за кожні 10 років життя? А як бути, якщо людина не пам’ятає, чи отримувала вона щеплення останні 10 років? З цим питанням ГО «Батьки за вакцинацію» звернулася до завідуючої Одеським обласним центром клінічної імунології Людмили Самойленко.

«Наприклад, якщо особа 50 років отримувала останнє щеплення АДП-м у віці 18, то зараз їй потрібна одна доза АДП-м», – пояснила лікар.

Людмила Самойленко зауважила, що якщо пацієнт не пам’ятає, чи вакцинувався він останні 10 років, значить, йому обов’язково НЕОБХІДНО зробити щеплення АДС-м. Це захистить його самого від правця, а також його самого та суспільство від дифтерії.

Також додамо, що згідно до Календаря профілактичних щеплень, дітям, старшим 7 років, та дорослим, які раніше не були щеплені або не мають даних щодо вакцинації, проводять щеплення АДП-М триразово.

«Дорослі мають звернутися в поліклініки, щоб отримати щеплення проти дифтерії та правця. Цих вакцин достатньо.  Якщо десь немає, звертайтеся до управлінь та департаментів охорони здоров’я, тому що міністерство забезпечує на рівні регіону. Ми поставляємо на обласні склади, потім воно має розподілятися по потребі в кожний лікувальний заклад. Це міра відповідальності структурних підрозділів на місцях», – розповів Сергій Платов, заступник начальника Управління громадського здоров’я МОЗ, виступаючи на прес-конференції, присвяченій відновленню планової вакцинації проти поліомієліту.

Вам також буде цікаво: