Вимагаємо від дистриб’юторів врахувати реальні потреби українців у вакцинах

З дефіцитом вакцин проти грипу зіткнулися не лише пересічні українці, які хочуть захистити себе за допомогою щеплень, але й медичні працівники. Але ж медики входять до групи ризику, і, не маючи захисту в сезон зростання захворюваності на грип, вони наражають на небезпеку не лише власне здоров’я, але й здоров’я своїх пацієнтів. Особливо дітей та людей похилого віку.

Проблема з наявністю вакцин існує не дивлячись на те, що кошти на закупівлю вакцин для медиків передбачені місцевими бюджетами. Це означає, що місцева влада має оголосити тендер на закупівлю вакцин через систему публічних закупівель ProZorro, а дистриб’ютори – надати свої пропозиції. Так має бути, але вакцин катастрофічно не вистачає, або їх взагалі немає, особливо в невеликих населених пунктах.

Що відбувається насправді? В пошуках відповіді на це питання наша організація дійшла до висновку, що лікарі, а разом з ними і інші українці, стали заручниками інтересів дистриб’юторів, місцевої влади, та власників аптек.

Як повідомили нам представники одного з департаментів охорони здоров’я, дистриб’ютори вакцин нехтують участю в тендерах з огляду на невисокі ставки. Наслідком байдужості до потреб населення та  гонитви за прибутком стає відсутність вакцини, тобто, загроза здоров’ю людей.

Тому батьки вимагають від дистриб’юторів врахувати реальні потреби українців у вакцинах проти грипу та якнайшвидше відгукнутися на тендери, оголошені місцевої владою.

Якщо звернення ГО «Батьки за вакцинацію» буде проігнороване, ми залишаємо за собою право запустити публічну кампанію бойкоту дистриб’юторів, які ігнорують соціальну відповідальність.

ГО «Батьки за вакцинацію» також звертаються:

  • до представників місцевої влади, які через невміння та небажання працювати з системою ProZorro нехтують оголошенням тендерів на закупівлю вакцин, з вимогою негайно це зробити;
  • до власників аптек з вимогою замовити вакцини проти грипу у дистриб’юторів.

Пам’ятайте, що ви самі, або члени ваших родин також можуть постраждати від того, що ваші лікарі не змогли отримати щеплення від грипу.

Спільними зусиллями ми матимемо шанс знизити ризик поширення епідемії грипу та зберегти людські та економічні ресурси.

Нагадаємо, напередодні ГО «Батьки за вакцинацію» звернулися до департаментів (управлінь) охорони здоров’я в областях України та в м.Києві із закликом винайти резерви для закупівлі вакцин проти грипу для проведення кампанії з імунізації, в першу чергу, серед медичних працівників.

Вам також буде цікаво: