Чи здатна електронна система охорони здоров’я покращити стан вакцинації в Україні?

МОЗ впроваджує в Україні електронну систему охорони здоров’я (E-Health). Що представляє собою електронізація медичних відносин, та як це допоможе захистити українських дітей від інфекційних хвороб? Читайте у цьому матеріалі.

Що таке E-Health

ВООЗ визначає E-Health як безпечне та економічно обґрунтоване використання інформаційних та комунікаційних технологій у сфері охорони здоров’я, включаючи надання медичної допомоги, організацію нагляду за здоров’ям населення, медичну освіту, поширення знань, навичок та результатів досліджень.

Електронізація сфери охорони здоров’я означає, що вся медична інформація про пацієнта зберігається в електронному вигляді. Лікар та пацієнт можуть проводити online діагностику та консультації. Пацієнти отримують можливість через мобільні додатки відстежувати інформацію про своє здоров’я, наявність медичних препаратів, а лікарі – отримувати статистичну інформацію та проходити online курси. До того ж, лікарі не витрачають час на заповнення паперів, а натомість приділяють більше уваги пацієнтам.

E-Health в Україні та вакцинація – що спільного

Поетапний перехід від паперових документів на електронну систему охорони здоров’я є одним з інструментів медичної реформи, яку проводить МОЗ України у 2017 році.

З впровадженням системи E-Health робота лікарів стане максимально ефективною, пацієнти вчасно отримуватимуть доступ до вакцин та ліків, придбаних за рахунок держбюджету, а держава зможе легко та прозоро контролювати облік медичних послуг та витрати на них, – запевняють в Міністерстві охорони здоров’я.

Користь впровадження E-Health для імунопрофілактики легко пояснити на наступному прикладі. Ледве не щодня ГО «Батьки за вакцинацію» отримує скарги від батьків про те, що якоїсь вакцини немає у медичному закладі в тому чи в іншому регіоні. Але ж МОЗ звітує, що Україна повністю забезпечена вакцинами, закупленими за державний кошт для потреб Календаря щеплень! Як це може бути? Виявляється, горезвісний людський фактор – коли один адміністратор невірно передав дані про потреби у вакцинах у конкретному лікувальному закладі, другий запізно повідомив про це під час розподілу вакцин у регіоні, третій вчасно не подбав, щоб вакцини-таки були розподілені за реальними потребами, а у підсумку діти лишилися без щеплень! Таких проблем не виникало би за наявності електронного реєстру, який містить дані про надходження та залишки вакцин у лікувальних установах, вчасно оновлюється, та до якого мають доступ батьки, громадськість, влада та лікарі.

МОЗ ініціювало підписання Меморандуму щодо співпраці у побудові в Україні електронної системи охорони здоров’я між МОЗ України та представниками громадських організацій, медичного та ІТ бізнесу, профільними експертами, науковцями та представниками державних органів.

25 листопада відбулося підписання першого, а 22 грудня 2016 року – другого Меморандуму щодо співпраці у створенні системи E-Health в Україні. Створена Координаційна рада МОЗ України з питань впровадження електронної охорони здоров’я. До її складу увійшов представник ГО «Батьки за вакцинацію» – Голова правління організації Тимофій Бадіков.

Нагадаємо, ключовими напрямками діяльності нашої організації є підготовка і внесення пропозицій щодо планів закупівлі та створення необхідних запасів вакцин у країні, забезпечення наявності і доступності вакцин для всіх громадян України; розвиток спроможності системи охорони здоров’я України щодо проведення програм вакцинації; протидія корупції. Тому залучення до роботи Координаційної ради громадських організацій, зокрема, ГО «Батьки за вакцинацію», дуже важливо.

Старт E-Health в Україні: перший досвід та пропозиції

Важливим кроком для забезпечення загальної доступності імунізації є створення та запуск електронної карти вакцин. Зараз на карті, яка також розміщена на сайті bzv.org.ua, доступна інформація про наявність вакцин для обов’язкових профілактичних щеплень в цілому в регіоні. Щоб зробити цей інструмент максимально ефективним,  пропонуємо МОЗ України якнайшвидше забезпечити деталізацію даних по лікувальним закладам.

Підкреслюємо на необхідності запровадження єдиного електронного реєстру, який містить дані про надходження та залишки вакцин та ліків у лікувальних закладах, щотижня оновлюється, та до якого мають доступ батьки, громадськість, лікарі та влада.

Для того, щоб електронна система охорони здоров’я запрацювала, як це задумано, потрібен час. Зараз триває процес розробки центрального державного компоненту системи E-Health, проекти якого 14 лютого 2017 року були презентовані членам Координаційної ради.

Обговоривши результати зустрічі Координаційної ради, ГО «Батьки за вакцинацію» прийняла рішення підтримати пропозицію «Презентація проектного офісу при Мережі ЛЖВ та ТІ Україна», спираючись на досвід цих організацій у впровадженні проектів національного рівня та можливість залучення коштів донорів.

На переконання ГО «Батьки за вакцинацію», система E-Health дозволить забезпечити адекватний розподіл вакцин в регіонах, а значить, кожна дитина в Україні зможе вчасно отримати щеплення, передбачене Календарем профілактичних щеплень.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь