Громадській раді бути!

Ні для кого не секрет, що система охорони здоров’я України потребує суттєвих змін. За рівнем надання якісних медичних послуг ми значно поступаємося країнам ЄС, США, Канаді та іншим розвиненим державам, які свого часу спромоглися на зміни. Проблеми української медицини настільки масштабні, що змінювати потрібно майже все – від медичної освіти у вишах і до стандартів лікування і діагностики в медичних закладах.

Немає жодних ілюзій стосовно того, що ці проблеми вдасться подолати швидко. Та без участі громадськості ми ніколи не зможемо вибратися з цієї прірви. Гарна новина у тому, що в МОЗ нарешті є розуміння і готовність до рішучих дій. Одним з перших кроків на шляху до якісних перетворень в системі охорони здоров’я стали вибори до Громадської ради при МОЗ.

Якщо попередній склад Громадської ради налічував майже 200 членів, то цього разу обирали 35. До такого кроку МОЗ вдалося через вкрай низьку ефективність Громадської ради. Через велику кількість членів, майже ніколи неможливо було зібрати більше 100 осіб, що ставило під питання легітимність цього органу. Більше того, велика кількість членів попереднього складу Громадської ради відверто саботувала діяльність органу.

На мій погляд, найбільш суттєвим досягненням чергових виборів до Громадської ради стала їх відкритість. Так, якщо раніше кандидати голосували за самих себе, то наразі було проведено рейтингове інтернет-голосування. З 20:00 27 квітня до 19:59 28 квітня кожен мав змогу віддати свій голос гідному кандидату. Це безпрецедентний для Міністерства крок, який показує намір будувати українську медицину разом з громадськістю. Ні в якому разі ми не маємо стояти осторонь змін, які відбуваються в нашій державі, адже саме ми несемо за це пряму відповідальність.

Як все відбувалося

Установчі збори нового складу Громадської ради при МОЗ відбувалися в приміщенні Міністерства охорони здоров’я України. Для проведення голосування було використано програмне забезпечення, яке дозволило зробити голосування максимально прозорим і чесним. Загалом свій голос віддали майже 15 тисяч громадян, що для 45-мільйонної країни, звичайно, дуже мало, та в порівнянні з активністю громадськості на виборах до громадських рад інших міністерств і відомств, це досить непоганий результат.

Як показує аналіз інтернет-голосування, більшість громадян переходили на сторінку голосування із соціальних мереж. Головним чином, це мережа Facebook, користувачі якої часто проявляють громадську активність і не нехтують таким важливим заходом як вибори до Громадської ради МОЗ. Як і очікувалося, понад 60% користувачів були киянами. Цікаво, що до голосування долучилися і небайдужі українці за кордоном, наприклад, з Німеччини, Польщі, Канади, США та інших країн (<0.4% від загальної кількості учасників голосування).

Як бачимо, до онлайн-голосування долучились всі регіони України. Таким чином, ГР буде представляти інтереси всієї України, а не окремої групи, що була присутня в залі.

Затвердження нового складу Громадської ради при МОЗ

В день проведення рейтингового голосування було прийнято рішення зробити перерву до 12 травня. В цей день у Великій залі МОЗ України відбулися установчі збори, метою яких було закінчення формування нового складу Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я України. На установчих зборах були оголошені остаточні результати голосування та названі імена 35 членів нової Громадської ради при МОЗ.

Голосування намагалися зірвати попередники та лоббісти фарммафії. Та разом з тим, мене приємно вразив той факт, що до нового складу Громадської ради увійшло чимало достойних людей, які прагнуть змін в країні, щоразу доводячи це не словом, а ділом. Там ви знайдете волонтерів, очільників благодійних фондів, лікарів, громадських активістів, бізнесменів і інших небайдужих особистостей, які хочуть творити зміни.

 

Маю великі сподівання на те, що цього разу Громадська рада при МОЗ більше не буде формальним органом, який просто обслуговує чиїсь інтереси. Я зі своїми новими колегами зроблю усе можливе, аби нова Громадська рада стала справжнім мостом між громадянами України і владою. Маємо завжди тримати руку на пульсі та задовольняти нагальні потреби суспільства. Тільки так ми зможемо подолати труднощі та зберегти життя сотням тисяч наших громадян, які щороку помирають через відсутність належної медичної допомоги.

Тимофій Бадіков, голова правління ГО “Батьки за вакцинацію”

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь