Як розповісти дитині про щеплення

Якщо ваша дитина вже виросла з віку нетямущого малюка, то будьте готові до запитань, приводячи її до лікаря на щеплення. «Навіщо мені цей укол?», «Чи буде боляче?», – запитає ваш син чи донька. Правильні відповіді батьків не лише допоможуть дитині спокійно та безболісно перенести щеплення, але навчать її свідомому ставленню до вакцинації та здоров’я – а це знадобиться їй протягом всього життя. Про те, як розказати дитині про щеплення зрозумілою мовою, читайте в порадах лікарів, які самі є батьками.Педіатр Ганна Шевелєва (м.Київ), у своєму блозі «мама-педіатр» ділиться власним досвідом, як розповідала 6-річному сину про щеплення:

«Уяви, що твоє тіло – це місто. В кожному місті є поліцейські, які стежать за порядком. В нашому тілі вони називаються лейкоцити або білі клітини крові. Як поліцейські їздять на своїх машинах по вулицях міста, і охороняють його від злочинців, так і лейкоцити рухаються по дорогах-судинах по всьому тілу і охороняють його від злочинців-мікробів.
Злочинці – якщо їх вчасно не зупинити – можуть все бити і ламати, грабувати тощо. Злочинці-мікроби можуть викликати різні хвороби – коли підвищується температура, болить горло або животик.

Є дуже сильні і погані злочинці-мікроби. Вони можуть приїхати у місто на танках і броньованих машинах, використовувати автомати і кулемети, різну потужну зброю. І можуть викликати дуже серйозну хворобу або навіть смерть.

Для того, щоб наші охоронці-поліцейські змогли зупинити цих поганців, для них влаштовують тренування-щеплення. Під час цього тренування вони теж бахають, стріляють, вивчають, як виглядають злочинці і вчаться їх затримувати. Тому після щеплення може підніматись температура, можеш погано почуватись кілька днів. Після тренування лейкоцити-поліцейські знов їздять по місту і, якщо вони зустрінуть цих поганих злочинців, зможуть їх затримати.

Для того, щоб лейкоцити-поліцейські навчились якнайкраще знаходити і ловити цих поганих злочинців-мікробів, тренування можуть повторювати через деякий час. Проте потім, якщо злочинці колись захочуть навідатись у місто, поліцейські їх одразу ж заарештують. Людина при цьому може зовсім не захворіти або захворіти дуже легко і одразу одужати».

«Постійно нагадуйте дитині, що вакцини допомагають їй не хворіти», – радить головний дитячий імунолог м.Києва та батько Федір Лапій на сторінках довідника «Відповіді на складні запитання батьків про вакцинацію». «Будьте чесні перед дитиною. Поясніть, що при уколі вони відчують, ніби їх ущипнули або вжалили, але боляче буде недовго».

Щоб допомогти матусям та таткам пояснити дітям, що вакцини – це добре, ГО «Батьки за вакцинацію» створила казку-розмальовку «Чарівна парасолька» про користь щеплення  та мультфільм «Вакцинація – запорука здоров’я дитини».

А як ви розповідаєте своїй дитині про щеплення?

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь