Актуальні питання про щеплення від поліомієліту. Роз’яснює сімейний лікар

Тема вакцинації проти поліомієліту залишається актуальною для обговорення батьками та лікарями. І недарма: адже Україна входить в перелік 17 країн світу, де є ризик повернення спалаху поліомієліту, а рівень охоплення щепленнями для профілактики поліо залишається низьким. У батьків виникає багато питань про щеплення від поліомієліту. Про найбільш популярні з них на прохання ГО «Батьки за вакцинацію» розповіла кандидат медичних наук, сімейний лікар Олеся Гетьман (м.Київ).

З якої вакцини слід починати вакцинацію від поліомієліту – оральної чи ін’єкції?

Вакцинація від поліомієліту проводиться в 2-4-6-18 місяців, 6 та 14 років. Рекомендовано за національним календарем перші 2 дози вводити ін’єкційною або інактивованою вакциною.

Чи можна обмежитись вакцинацією ІПВ і не робити ОПВ?

Вакцинація від поліомієліту може бути проведена тільки інактивованою вакциною в тому числі в 6 -18 місяців та 6 – 14 років, як в моновакцині так і в складі комбінованих вакцин. Але при відсутності протипоказань для введення оральної вакцини, рекомендовано з 3-ї по 6-ту (6 і 18 місяців та 6 і 14 років) щеплення робити оральною вакциною ОПВ.

Вакцинація ОПВ не проводиться в разі наявності протипоказань. Перелік протипоказань затверджений 155 Наказом МОЗ про проведення профілактичних  щеплень та інструкцією до нього.

Чи можна міняти вакцини чи виробника під час проведення вакцинації? Чи вплине це на реакцію і імунітет?

Так, можна міняти вакцини і виробника під час проведення вакцинації. На імунітет може вплинути недотримання календаря профілактичних щеплень та відмова від вакцинації.

Всі питання, пов’язані з правилами проведення вакцинації в Україні, регламентує наказ МОЗУ №551 від 11.08.2014, що вступив в дію 1 січня 2015 року.

Згідно інструкції, вакцинація дітей для профілактики поліомієліту проводиться інактивованою вакциною для профілактики поліомієліту (ІПВ) для перших двох щеплень в 2 та 4 місяці, а оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) використовується для всіх наступних щеплень з 3-го по 6-те (в 6 місяців, 18 місяців, 6 років та 14 років) при умові відсутності протипоказань до неї (ОПВ).

Перелік протипоказань для ОПВ регламентовані тим же документом і включає захворювання на ВІЛ та інші стани (захворювання), що супроводжуються імунодефіцитом (прийом глюкокортикостероїдів, цитостатиків), інші;

В разі проведення подальшої вакцинації комбінованими вакцинами, до складу яких входить ІПВ, з 3-го по 6-те щеплення від поліомієліту, може застосовуватись вакцина ІПВ;

Тобто увагу слід звертати на ключові речі:

  • Всім дітям перше та друге щеплення від поліомієліту  проводиться вакциною ІПВ. Ці вакцини безпечні; стабільні і не можуть викликати вакциноасоційований папаліч; але оскільки є відомості проте що, в свою чергу, імунна відповідь на ІПВ слабша, то при відсутності  протипоказань далі, починаючи з третього по шосте щеплення використовується вакцина ОПВ;
  • Продовження вакцинації з використанням комбінованих вакцин, до складу яких входить ІПВ, не буде порушенням регламентованих правил національного календаря;
  • Особливо слід враховувати зауваження щодо протипоказань для щеплення живими вакцинами (ОПВ) певних груп, яким вакцинація має продовжуватись лише інактивованими вакцинами (ІПВ) як в складі комбінованих, так і моновакцинами.

Олеся Гетьман
Сімейний лікар, КМН

Від редакції:

Наразі поточний запас інактивованої поліовакцини в Україні в кілька разів нижче за потребу. ГО «Батьки за вакцинацію» неодноразово зверталася до Міністерства охорони здоров’я з цього питання. Як повідомили в Міністерстві у відповідь на наш запит, МОЗ звернулося з проханням до Європейського регіонального бюро ВООЗ включити Україну до списку країн, пріоритетних на отримання ІПВ для забезпечення щорічної потреби на виконання планової імунізації проти поліомієліту.

 

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь