Чи буде в Україні вакцина від грипу, залежить від Держлікслужби

В Україну йдуть три штами грипу – «Гонконг», «Брисбен» та «Мічіган». Такий прогноз ВООЗ на епідсезон 2017-2018 оприлюднило Міністерство охорони здоров’я. За прогнозами, «Мічіган» спричинить епідемію грипу з важким перебігом, а кількість хворих зросте майже на 15%. Найефективнішим засобом захисту від хвороби є щеплення від грипу, зроблене до початку епідсезону.

Багато українців готові дослухатися до порад лікарів та щепитися проти грипу. В минулому році на перешкоді бажанню стояла кричуща проблема з дефіцитом вакцин. Однією з причин цього була складна процедура внесення змін до штамового складу вакцин від грипу, яка гальмувала вчасне потрапляння вакцин до аптек та медзакладів. А що ж цього року?

Врахувавши попередній досвід, МОЗ України спростило процедуру внесення змін до штамового складу вакцин від грипу. Ці зміни дозволили виробникам швидше зареєструвати вакцини в України. За таких умов оновлена вакцина від грипу мала з’явитися в Україні на три місяці раніше, ніж в минулому році. Про це стало відомо ще влітку.

По суті, в жовтні саме час розпочати вакцинацію від грипу. Та ані доступної вакцини, ані інформації про те, коли вона буде, ще немає.

Як повідомив ГО «Батьки за вакцинацію» заступник начальника управління громадського здоров’я МОЗ Сергій Платов,  за інформацією ДЕЦ перереєстрацію штамового складу на епідсезон 2017-2018 пройшли чотири вакцини від грипу.

  • ІНФЛУВАК® (INFLUVAC®) ВАКЦИНА ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ, ПОВЕРХНЕВИЙ АНТИГЕН, ІНАКТИВОВАНА суспензія для ін’єкцій по 0,5 мл у попередньо наповнених одноразових шприцах № 1 або  № 10, виробник Абботт Біолоджікалз Б.В., Нідерланди;
  •  ІНФЛУЕНЗА ВАКСІН суспензія для ін`єкцій по 0,5 мл (одна доза) у флаконах з ампульного скла № 10 в картонній коробці, виробник Хуалан Біолоджікал Бактерін Ко., Лтд., Китай;
  • ДЖІСІ ФЛЮ / GC FLU ВАКЦИНА ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ (РОЗЩЕПЛЕНИЙ ВІРІОН, ІНАКТИВОВАНИЙ) суспензія для ін’єкцій по 0,5 мл та 0,25 мл у попередньо наповнених шприцах № 1, № 10, виробник Грін Кросс Корпорейшн, Корея;
  • ВАКСІГРИП / VAXIGRIP СПЛІТ-ВАКЦИНА ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ ІНАКТИВОВАНА РІДКА суспензія для ін’єкцій по 0,25 мл № 1, № 10 або № 20; по 0,5 мл № 1, № 10, № 20 або № 50 в попередньо заповнених шприцах з прикріпленою голкою; по 5 мл (10 доз) у флаконах №1 або №10, виробник Санофі Пастер, Франція.

«Зараз вакцини на контролі якості», – йдеться у повідомленні С.Платова.

Питання контролю якості (лабораторного контролю та видачі висновка відповідності вимогам державним та міжнародним стандартам) знаходиться в межах повноважень Державної служби з лікарських засобів України.

Від рішень Держлікслужби, від швидкості опрацювання документів, наданих виробниками,  залежить, чи будуть хворіти українці на грип цієї осені, зими та весни.

ГО «Батьки за вакцинацію» звернулося до Державної служби з лікарських засобів України з проханням надати інформацію про назви та виробників вакцин для профілактики грипу, які знаходяться на контролі якості, а також про дату їх подання на проходження лабораторного контролю. Окрім того, ми просимо повідомити про термін прийняття рішення про видачу висновка відповідності вимогам державних та міжнародних стандартів. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щеплення проти грипу: аргументи на користь життя

Для довідки:

У всьому світі вакцини для профілактики грипу проходять щорічну зміну штамового складу, актуальну для поточного року відповідно до рекомендацій ВООЗ. У епідемічний сезон 2017 – 2018 років ВООЗ рекомендує включити до складу грипозних вакцин наступні штами: – A/Michigan/45/2015(H1N1)pdm09 – подібний вірус, – A/Hong Kong /4801/2014(H3N2) подібний вірус, – вірус B/Brisbane/60/2008.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь