Нещеплену Україну охопили спалахи кору

В Україні спалах кору, кількість хворих стрімко зростає. Станом на початок вересня було зафіксовано 1672 випадків кору, найбільше хворих – в Івано-Франківській, Одеській та Тернопільській областях. В цьому році кір вже забрав життя двох дітей в Одеській області, які не були щеплені від цієї хвороби.Головною причиною спалахів кору в Україні є низький рівень охоплення профілактичними щепленнями. За таких умов захворюваність на кір зростає кожні 5-6 років, що й спостерігається нині. Адже за офіційними даними, у минулому році менше половини дітей в Україні були вакциновані від кору згідно до Календаря щеплень. Станом на кінець серпня 2017 року, лише 61% українських дітей віком до 6 років отримали 2 дози вакцини КПК.

Як розказав «Громадському радіо» дитячий імунолог, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П.Л.Шупика, член правління ГО «Батьки за вакцинацію» Федір Лапій, спалах кору не обмежиться трьома областями.

«Це не означає, що в інших областях ситуація набагато краща, і прогнози, на жаль, такі, що через місяць-півтора, мабуть, ми будемо мати ріст захворюваності в інших областях, кількість хворих буде високою», – сказав Ф.Лапій.

З метою не допустити подальшого поширення інфекції, на урядовій нараді було прийнято рішення не допускати до відвідування дитсадків та шкіл Івано-Франківської, Одеської та Тернопільської області дітей, які не отримали щеплення від кору. Це обмеження діє на період спалаху захворювання до того часу, поки діти не отримають всі передбачені для їх віку дози вакцини за Календарем щеплень.

На кір хворіють не лише діти, але й дорослі. Зазвичай це ті, хто не був вакцинований від кору.  Цього року в Івано-Франківській області захворіли 591 дітей (79% від усіх хворих), Одеській – 389 дітей (66% від усіх хворих) та Тернопільській – 57 дітей (81% від усіх хворих).

Лікарі нагадують, що кір є однією з головних причин дитячої смертності у всьому світі. Хвороба небезпечна такими ускладненнями як пневмонія та ураження головного мозку, а вберегти від захворювання та її наслідків допомагає вакцинація.

МОЗ України закликає батьків в усіх областях України вакцинувати дітей від кору. Згідно до Календаря профілактичних щеплень, дитина має отримати дві дози вакцини КПК у 1 рік та 6 років.

«Якісна і безпечна вакцина проти кору, паротиту та краснухи (виробництва ГлаксоСмітКляйн, Бельгія) наявна в усіх областях у достатній кількості», – повідомляє МОЗ.

Наявність вакцин, зокрема КПК, у вашому регіоні, ви можете перевірити на офійному сайті МОЗ за посиланням.

Зробити щеплення від кору рекомендують також і дорослим, які раніше не були щеплені проти кору, придбавши вакцину за власний кошт.

До уваги батьків дітей віком від одного до дев’яти років! Якщо ви пропустили першу чи другу дозу  вакцини КПК за графіком, зверніться до медичної установи та зробіть безоплатне щеплення якомога швидше. Тим дітям, яким скоро виповнюється 1 рік або 6 років, важливо зробити щеплення за календарем щеплень.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь