«Вакцини від грипу з’являться до кінця жовтня», – Держлікслужба

Сьогодні під стінами Державної служби України з лікарських засобів відбулася акція протесту під гаслом «Зима близько: де наші вакцини?». Нагадаємо, ініціатором акції виступила ГО «Батьки за вакцинацію» з метою захистити право громадян вчасно зробити щеплення для профілактики грипу.«Ми домоглися від Держлікслужби чітких відповідей в питаннях дат та відповідальних сторін щодо забезпечення вакцинами від грипу. В українців по всій країні є шанс щепитися до кінця жовтня», – сказав Тимофій Бадіков, Голова правління ГО «Батьки за вакцинацію.

Під час акції він зустрівся з Головою Державної служби України з лікарських засобів Наталією Гудзь. За її словами, зараз на контролі знаходиться чотири серії вакцин для профілактики грипу. Це дві серії ІНФЛУЕНЗА ВАКСІН виробництва Китаю та дві серії ВАКСІГРИП СПЛІТ-ВАКЦИНА виробництва Франції.

«Зараз відібрані зразки всіх чотирьох серій двох вакцин відправлені в лабораторію контролю імунобіологічних препаратів Державного експертного центру МОЗ. – розповіла Наталія Гудзь.

«Орієнтовно нам пообіцяли, що 20 жовтня буде відповідь по вакцині ІНФЛУЕНЗА ВАКСІН, а 25 жовтня – по вакцині ВАКСІГРИП СПЛІТ-ВАКЦИНА.  Якщо висновок ДЕЦ буде позитивним, територіальна служба в той же день готова видати висновок контролю якості»,  – запевнила Голова Держлікслужби.

Нагадаємо, наразі в Україні доступна лише вакцина ДЖІСІ ФЛЮ виробництва Південної Кореї. Вона надійшла в кількості всього 30 тис. доз, що надто замало для забезпечення потреб українців у вакцинах. Разом з тим, як повідомила Голова Держлікслужби, вакцини ДЖІСІ ФЛЮ більше не ввозили в Україну.

Наталія Гудзь пояснила, що при розгляді документів щодо вакцини ВАКСІГРИП СПЛІТ-ВАКЦИНА не вистачало сертифікату готової продукції та інформації щодо дотримання холодового ланцюга, були питання щодо перепакування для України. По вакцині ІНФЛУЕНЗА ВАКСІН також були питання щодо дотримання холодового ланцюга. Після того, як Держлікслужба з’ясувала спірні питання, 3 жовтня було надане направлення на відбір зразків. Як вже зазначалося, рішення щодо цього очікуються 20 та 25 жовтня. Крім того, Держлікслужба рекомендувала виробникам терміново внести зміни в реєстраційні документи. Зокрема, по французькій вакцині з’ясувалося, що допустиме відхилення в температурі до 25 градусів протягом 72 годин, але це ніде не було вказано в документах.

«ГО «Батьки за вакцинацію» буде звертатися до Державної експертної служби з проханням першочергово провести контроль якості вакцин для профілактики грипу», – заявив Тимофій Бадіков по завершенню зустрічі з Головою Держлікслужби.

Нагадаємо, напередодні 13 жовтня, ГО «Батьки за вакцинацію» направила відкритий лист до постачальників вакцин проти грипу з проханням повідомити, коли передбачене постачання додаткових доз вакцин в Україну, а також закликала всі сторони якнайшвидше вирішити це питання соціального значення.

Вакцинація проти грипу не входить в Календар профілактичних щеплень, але є рекомендованою для всіх, хто хоче захистити себе від цієї хвороби та її ускладнень. В першу чергу, щеплення від грипу рекомендується зробити медичним працівникам, хронічно хворим особам, вагітним жінкам, дітям, військовим.

 

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь