Кір: запитання та відповіді

Чи є підстави стверджувати про спалах кору в Україні?
1627 осіб в Україні захворіли на кір лише у перші 8 місяців 2017 року (порівняйте, наприклад, з 2015 – 2016 роками, коли на всю Україну було зареєстровано відповідно 105 випадків та 102 випадки цього захворювання). На жаль, в Одеській області від кору померло вже двоє дітей.

Наскільки великим є ризик зараження?
9 з 10 невакцинованих людей будуть заражені після контакту з хворим на кір. Вірус, що спричиняє хворобу, є одним з найбільш заразних у світі. Він передається повітряно-крапельним шляхом, а також може «жити» на поверхнях і в повітрі до 2-х годин.

Які симптоми захворювання на кір?
Висока температура, нежить, головний біль, запалення слизової оболонки очей, сухий кашель, пронос, блювота. Також специфічним симптомом є висип, що вкриває все тіло (він з’являється на 4-5 день хвороби). Тривалість хвороби з симптомами – до 4 тижнів.

Чи не краще перехворіти на кір і набути природній імунітет?
Кір страшний своїми ускладненнями, серед яких – пневмонія, стеноз гортані та енцефаліт (запалення мозку). Ускладнення можуть призвести до інвалідності і навіть смерті.

Що більш вірогідно: отримати ускладнення від захворювання чи постраждати від складної реакції на щеплення?
З 1000 людей, що захворіють на кір, 1 людина помре, 1 захворіє на енцефаліт, 50 отримають інші важкі ускладнення, від яких страждатимуть усе життя. Водночас з серйозною алергічною реакцію на щеплення від кору зіткнеться 1 людина з 1 000 000 вакцинованих.

Яка вакцина використовується в Україні для щеплення від кору?
Наразі в усіх регіонах України для щеплення доступна вакцина «Пріорікс» (виробник: GlaxoSmithKline Biologicals s.a ,Бельгія). Це трикомпонентна вакцина для профілактики кору, а також епідемічного паротиту («свинки») та краснухи, рекомендована ВООЗ – найвпливовішою у світі організацією у сфері охорони здоров’я. Щеплення вакциною «Пріорікс» у державних медичних закладах безкоштовне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спалах кору в Україні: кому потрібно щеплення

Скільки доз вакцини треба отримати для набуття імунітету від кору?
Згідно з календарем профілактичних щеплень в Україні, в 12 місяців проводять перше щеплення від кору, а в 6 років —ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від даної хвороби. Якщо з певних причин Ваша дитина пропустила одне з щеплень чи взагалі їх не має, негайно зверніться до Вашого медичного закладу.

Які існують протипоказання до вакцинації від кору?
Їх небагато. Основні з них: гостре захворювання, що супроводжується високою температурою, алергія на один з компонентів вакцини (желатин, неоміцин, курячий білок та ін.), первинний імунодефіцит, ВІЛ/СНІД, вживання ліків, що пригнічують імунітет (хіміотерапія, імуносупресія та ін.). Всупереч популярній точці зору легкі застуди не є протипоказанням до вакцинації.

Що робити, якщо дитина контактувала з хворим на кір?
Якщо дитина не була вакцинована від кору, зробіть щеплення якомога раніше – у перші 3 доби після контакту. Якщо дитина отримала одну дозу вакцини, і з моменту щеплення пройшло більше 1 місяця, зробіть друге щеплення. Якщо ж дитина отримала вже 2 щеплення, додаткова вакцинація не потрібна.

Разом ми здатні захистити свою країну від недуги!

Вам також буде цікаво: