Міфи про вакцинацію: чи варто боятися «неєвропейських» вакцин?

Дуже часто батьки, дізнавшись, що наявні в поліклініці вакцини вироблені в Індії чи іншій неєвропейській країні, відмовляються від щеплення дітей. А пошуки «більш якісної» вакцини не завжди вдалі, бо потрібний препарат може коштувати дорого або просто бути відсутнім в аптеках і приватних клініках. Та чи справді вакцини, вироблені не в Європі, є менш якісними та безпечними?
Відповідь: НІ. Усі вакцини, що легально використовуються в Україні, є якісними та безпечними – вони відповідають світовим стандартам, прекваліфіковані ВООЗ та мають GMP-сертифікати. Міфи ж про «жахливі індійські/корейські вакцини» виникають через нерозуміння того, як саме діє та чи інша вакцина. Важливо розуміти, що реакція на щеплення зумовлена не країною-виробником використаного препарату, а його СКЛАДОМ.
Наприклад, наявна зараз в державних медичних установах вакцина проти дифтерії, кашлюку та правцю (АКДП) справді може спричинити деякі побічні реакції (ущільнення та біль у місці ін’єкції, температура), але причина – в тому, що кашлюковий компонент даної вакцини є цільноклітинним. Такий склад мають усі цільноклітинні вакцини, незважаючи на те, вироблені вони в Індії, Росії (російська вакцина АКДП використовувалась в Україні до початку 2000-х років) чи у Франції (в 2009 році в Україні використовувалася цільноклітинна вакцина «Тетрахіб»). В такому випадку вакцина містить цілу «убиту» бактерію кашлюку (на відміну від безклітинних вакцин, що містять лише окремі часточки цієї бактерії). Таким чином після щеплення дитина отримує набагато більшу кількість антигенів (часточок, що викликають створення імунітету), ніж при використанні безклітинної вакцини, що спричиняє сильнішу реакцію організму та формує більш стійкий імунітет до кашлюку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Правда про АКДП

Головне – пам’ятати, що подібна реакція є прогнозованою, не загрожує здоров’ю дитини та не потребує самостійного медичного втручання. Категорично не рекомендуються компреси, прогрівання, «йодні сіточки» та інші маніпуляції з місцем ін’єкції – за кілька днів симптоми зникнуть самостійно. Та при потребі можна полегшити стан дитини – знизити температуру та знеболити місце ін’єкції за допомогою парацетамолу чи ібупрофену.
Щеплюйте своїх дітей вчасно, щоб захистити їх від небезпечних хвороб!

Вам також буде цікаво: