Міфи про вакцинацію: чи варто відкладати щеплення до досягнення дитиною 1 року?

Дуже часто батьки відкладають щеплення, доки дитині не виповниться 1 рік чи більше – зазвичай вони пояснюють це тим, що малюк має «зміцніти» перш ніж проходити через «стрес» щеплення. Та чи справді принцип «що пізніше, то краще» можна застосувати до вакцинації?
На це питання можна впевнено відповісти «ні»щонайменше з двох важливих причин.
Перша і найважливіша – в тому, що більшість вакцинокерованих інфекцій є найбільш небезпечними саме для дітей до 1 року – ускладнення кашлюку, грипу, хвороб, спричинених хіб-інфекцією, пневмококовою та ротавірусною інфекціями та ін. можуть мати для немовлят фатальні наслідки. У віці 6-8 місяців антитіла, отримані від матері (за умови, що вона була щеплена або перехворіла інфекційними захворюваннями), вже не захищають малюка. Тому не щеплена вчасно дитина цього віку залишається беззахисною перед небезпечними хворобами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Щепленнева” міфологія: страхи батьків і відповідь доктора Комаровського

Друга ж причина полягає в тому, що діти, старші 1 року, переносять вакцинацію важче – у них частіше виникають неприємні побічні ефекти (біль, лихоманка, набряк у місці ін’єкції). Це насторожує батьків і знижує шанси їхніх дітей надалі отримувати всі необхідні щеплення та бути захищеними від небезпечних хвороб.
Таким чином з точки зору доказової медицини жодної користі у відкладанні вакцинації немає. Проте це не означає, що після 1 року вакцинуватися запізно, адже дитині все ще потрібен захист від інфекційних захворювань. Особливо це актуально для нашої країни, де на жаль, зафіксовано спалах кору та повернення інших хвороб (кашлюку, дифтерії та ін.), про які українці почали забувати і тому вважати щеплення від них неважливим. Тому в даному випадку висловлювання «краще пізно, ніж ніколи» є напрочуд актуальним – якщо ваша дитина з певних причин відклала чи пропустила певні щеплення (або навіть не має жодного щеплення), зверніться до вашого педіатра. Загальні рекомендації щодо вакцинації дітей з порушенням Календаря щеплень можна прочитати тут

Вам також буде цікаво: