В 2018 році Україну очікує пік захворюваності на кір

В 2017 році в Україні зафіксовано спалах кору. Та за прогнозами експертів пік захворюваності на кір ще попереду. Наприклад, на думку доктора медичних наук, імунолога, мікробіолога та педіатра Андрія Волянського, у 2018 році можна очікувати піку епідемії кору. «Попередні епідемії кору були в 2006-му та 2012 роках. Наприклад, в 2006 році, під час піку захворюваності, кір було діагностовано у 40 тисяч осіб. Але зараз ситуація ще гірша, ніж тоді. Адже значно менше охоплення вакцинацією. Щеплень наразі зроблено в два рази менше, ніж у 2005 році, коли починалася передостання епідемія. Тому у наступному році кількість українців, що захворіють на кір, може перевищити 40 тисяч. Зазвичай пікові місяці захворюваності – лютий та березень”, – зазначив лікар в коментарі для видання «Гордон».

 

Наразі в Україні продовжуються місцеві спалахи кору. Так, за повідомленням Запорізького лабораторного центру МОЗ станом на 27 листопада в Запоріжжі медики діагностували кір вже у 122 осіб. 58 випадків хвороби відзначено в обласному центрі, а ще 64 – в смт. Кушугум, де захворіло 36 школярів та двоє вчителів школи «Інтелект».

Тривожною залишається й ситуація в Одеській області. Як повідомляє Департамент охорони здоров’я одеської обласної ради, в 2017 році 497 одеситів захворіло на кір. 323 з них – діти. За останній тиждень в міських медзакладах Одеси виявлено 23 нових випадки кору у дітей. Спалах кору було зафіксовано і в селі Виноградівка Болградського району Одеської області – там захворіла 31 людина, місцеву школу закрили на карантин. Всі хворі – члени місцевої релігійної громади, що відмовлялися від щеплень.

Сумні новини надходять і з Чернівецької області. Станом на 24 листопада 2017 року за повідомленням Чернівецького обласного лабораторного центру в області зареєстровано вже 190 випадків кору, з них 162 дитини та 28 дорослих. 75% осіб, що захворіли,не мали жодного щеплення від кору або ж мали лише одну дозу вакцини з потрібних двох.

Керівники місцевих органів охорони здоров’я продовжують нагадувати про необхідність щеплення від кору. Наразі усі регіони України забезпечені трьохкомпонентною вакциною проти кору, паротиту та краснухи, прекваліфікованою Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Вакцинація дітей проводиться в державних медичних закладах безкоштовно. Згідно національного Календаря щеплень першу дозу вакцини КПК діти отримують у 12 місяців, другу – у 6 років. Якщо з певних причин ваша дитина не була щеплена, негайно зверніться до дільничного педіатра за направленням на щеплення.

Вам також буде цікаво: