Все, що ви хотіли дізнатись про грип, але боялись запитати

Як захистити себе та своїх дітей від грипу? Чи допоможуть нам у цьому противірусні засоби та зміцнення імунітету? Чи достатньо для профілактики грипу захисної маски? Навіщо робити щеплення від грипу та чи не пізно це робити? Ці та інші поширені запитання наш кореспондент поставив  дитячому інфекціоністу, педіатру, лікарю стаціонару міської клінічної лікарні м. Житомир Анні Кухарук.

 

 

Розпочався сезон грипу та ГРВІ, і багатьох матусь турбує питання: як убезпечити дітей від цих захворювань?

А. К.: Щоб запобігти захворюванню – необхідна профілактика. Заходи профілактики грипу та ГРВІ – це уникати місць скупчення людей у сезон захворюваності, більше часу проводити на свіжому повітрі, а не у закритих приміщеннях, при перших ознаках нездужання – звертатися до лікаря, а не йти на роботу. Руки необхідно мити часто і з милом. Не торкатися руками обличчя, особливо при відвідуванні громадських місць. При чханні і кашлі – правильно робити це у лікоть, а не прикривати обличчя долонями Часте вологе прибирання і провітрювання вдома. Ці заходи знижують можливість зустрічі зі збудником захворювання. Зустрівши вірус, ті, хто не має імунного захисту – хворіє. Імунітет – захисні антитіла, – формується тільки після контакту із збудником – в наслідок хвороби або щеплення. Найкраща профілактика – це вакцинація.

Але існує думка, що «гарний імунітет» здатен захистити нас від інфекцій і без щеплень. Чи не краще для дитини просто якісно харчуватись та загартовуватись – коротше кажучи, «зміцнювати імунітет»?

А. К.:  Усі ці заходи – підвищують опірність організму. Це допомагає легше переносити саме захворювання, не реагувати застудами на найменші зміни погоди, перепади температури. Загартовування допоможе не боятися протягів та мокрих ніг, але не сформує захисних антитіл до вірусів грипу чи інших. Взагалі, загартовування – це окрема тема для розмови… Це такий здоровий спосіб життя при бажанні та певних зусиллях ще змалечку забезпечити певні умови, такі як відповідна температура і вологість у приміщенні (не перегрівати!)прогулянки щодня, незалежно від погоди. Тоді не доведеться боятися відкритих вікон і пиття з холодильника.  Але треба розуміти, що здоровій людині не потрібно нічим «зміцнювати імунітет». Організм, вперше зустрівшись зі збудником, шляхом складних імунних реакцій та клітинних взаємодій, виробляє антитіла. Це забезпечує захист при наступній зустрічі з цим самим вірусом чи бактерією. Тобто імунітет проти конкретного захворювання можна виробити лише перехворівши або зробивши щеплення. Так працює імунітет. Є захворювання і стани, коли організм не може виробити захисних антитіл. Це явище імунодефіциту, його неможливо скоригувати загартовуванням чи вітамінами. Необхідне специфічне лікування. «Низького імунітету» – не існує. Система або працює, або ні. Бажання «простимулювати» імунітет може мати негативні наслідки.  Більшість розрекламованих імуностимуляторів або не діють, або стимулюють якусь із ланок імунної відповіді. Зараз ще недостатньо вивчено чи така стимуляція є корисною для організму. Можливі неочікувані наслідки – є ризик спровокувати аутоімунні захворювання чи пухлинний ріст.

Виходить, що від грипу можна убезпечитись лише зробивши щеплення чи перехворівши. Та  чи справді грип настільки небезпечний? Можливо, варто не вакцинуватися, а просто перехворіти ним, якщо вже так станеться?

А. К.: Будь-яка вакцина захищає не стільки від хвороби (можна перехворіти у легкій формі), скільки від ускладнень. Для грипу найчастішим ускладненням є пневмонія. Найбільше госпіталізацій хворих на грип саме з вірусною пневмонією, яка розвивається з перших днів хвороби, має важкий перебіг. Вакциновані таких ускладнень не мають. Тому, вакцинація від грипу рекомендована, в першу чергу, для груп ризику – тих верств населення, для яких ускладнення є найбільш небезпечними. Це – вагітні жінки, діти молодшого віку, населення похилого віку та із супутніми хронічними захворюваннями (серцево-судинні хвороби, бронхіальна астма).

Чи не достатньо  для профілактики грипу носити маску та використовувати противірусні засоби?

А. К.: Маска – хороший допоміжний метод профілактики, але одягати її має вже хвора людина. Це зменшує кількість вірусних частинок у повітрі при диханні, розмові, кашлю або чханні. Популярні противірусні препарати, переважно, неефективні. Є препарати, розроблені саме для лікування грипу, переважно, для вірусу грипу типу А – як відомий Таміфлю. Вони не діють на інші типи вірусів. Як і всі медикаменти – можуть мати побічні ефекти. Тому застосовуються лише для лікування і тільки за призначенням лікаря. Що ж до профілактики, на сьогоднішній день саме вакцинація є найефективнішим методом профілактики інфекційних хвороб, в тому числі й грипу.

Чи не запізно вакцинуватись від грипу, якщо сезон захворюваності вже розпочався? Скільки часу потрібно для формування імунітету після щеплення?

А. К.: Стійкий імунний захист формується вже з 2го тижня після вакцинації і триває близько півроку. Крім того, вакцина захищає від трьох штамів вірусів грипу. Перехворівши одним – Ви все одно вразливі для інших типів і штамів. Саме тому  вакцинація є актуальною протягом усього сезону захворюваності, навіть, коли грипом ви вже перехворіли.

 

Яку вакцину краще обрати для щеплення від грипу? Чи це правда, що європейські вакцини більш якісні?

А. К.: Усі вакцини, які зареєстровані в Україні і допущені на реалізацію, пройшли контроль якості. Про що є відповідний документ, копію якого можна отримати у аптеці, при купівлі вакцини. Усі є однаково ефективні. Варто обирати, в першу чергу, ту вакцину, яка є доступною і підходить за віком.

З якого віку дітям можна робити щеплення і як часто?

А. К.: Із доступних зараз вакцин від грипу, лише вакцина китайського виробника рекомендована з 9 років, решта – з 6 міс віку дитини. Діти, молодші 9 років, які не хворіли на грип і вакцинуються вперше, мають отримати щеплення двічі з інтервалом 1 місяць. Старшим з 9 років та дорослим досить однієї ін’єкції. Щепитись варто щорічно, склад вакцини оновлюється кожного року.

Що Ви можете порадити тим, хто захворів (чи ще захворіє) на ГРВІ, від яких щеплень нема? Які методи лікування найбільш ефективні?

А. К.: У лікування грипу та ГРВІ – основне – це слідкувати за температурою, та вживати достатньо рідини. При невисокій температурі, якщо самопочуття дозволяє, – прогулянки на свіжому повітрі. Вдома – часте вологе прибирання і провітрювання. Препарати – лише за призначенням лікаря.

Бесіду провела Марія Калмикова

Вам також буде цікаво: