В Києві відбувся тренінг Агентів змін з вакцинації

2-3 грудня 2017 року в Києві відбувся другий Тренінг Агентів змін з вакцинації. Тренінг зібрав більше 100 батьків, медичних працівників, журналістів та громадських діячів з більшості регіонів України, які не лише розуміють важливість вакцинації для збереження здоров’я нації, але й готові змінювати ставлення населення до цієї теми. Захід, проведений за ініціативи ГО «Батьки за вакцинацію» при підтримці ВООЗ та Ротарі в Україні.

 

Спікерами заходу стали представники ВООЗ, Міністерства охорони здоров’я, Центру громадського здоров’я, а також громадські діячі, медики та батьки, які мають успішний досвід в реалізації суспільно важливих проектів.

Нинішній тренінг проходив під гаслом реагування на ситуацію з поширення кору в Україні та планування роботи агентів змін. Адже зараз в Україні спостерігається прогнозований спалах кору, пов’язаний з низьким охопленням населення профілактичними щепленнями.

Завдяки додатковим заходам імунізації, що проводились в Україні у відповідь на спалах, рівень охоплення щепленнями КПК дітей старше 7 років досягнув 53,5% (станом на 01.11.2017 р). «Але у випадку вакцинації 50% означає, що «стакан наполовину порожній», – зазначила спікер Наталія Півень, начальник Управління громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

 

Як повідомила учасникам тренінгу Ксенія Скринник, керівник відділу стратегії імунізації Центру громадського здоров’я, за 10 міс. поточного року зареєстровано 2381 випадок кору,    з них 1804 (76%) серед дітей. «Показово, що в областях, які відставали по охопленню КПК, найбільші показники по захворюваності», – підкреслила представник ЦГЗ. Це Івано-Франківська, Одеська, Закарпатська, Тернопільська області.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В 2018 році Україну може очікувати спалах захворюваності на кір

Представник ВООЗ Вусала Аллахвердієва представила Агентам змін огляд глобальної та регіональної ситуації з елімінації кору та краснухи, досягнутий прогрес та основні проблеми, а також ситуацію в Україні в контексті елімінації кору та краснухи та виконання Європейського та Глобального Плану дій щодо вакцин. Вусала Аллахвердієва підкреслила, що низький рівень охоплення профілактичними щепленнями в Україні (загалом, менше 60%) є показником того, що в країні є проблема системи охорони здоров’я. ВООЗ рекомендувала Україні напрямки дій, спрямовані на покращення стану імунізації. Серед цих напрямків – робота з населенням та взаємодія з громадськими організаціями.

 

«Участь представників ВООЗ, МОЗ та ЦГЗ в роботі нашого тренінгу свідчить про довіру до нас з боку цих поважних організацій. Завдяки цим доповідям захід став ще більш змістовним», – сказав Тимофій Бадіков, Голова правління ГО «Батьки за вакцинацію».

Багато з учасників нинішнього тренінгу вже брали участь у першому тренінгу Агентів змін з вакцинації, який проходив 22-23 квітня 2017 року. Тоді учасники мали змогу познайомитися один з одним та отримати інструменти для командної інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення. Тому на другий тренінг низка областей уже приїхала командним складом. А одним зі спікерів другого тренінгу стала керівник Мелітопольської команди, дитячий лікар-інфекціоніст Надія Дребот. Вона представила успішний приклад взаємодії батьків, лікарів, представників ЗМІ та місцевої влади у м. Мелітополь, завдяки якому вакцинація стає свідомим вибором батьків міста і охоплення щепленнями покращується. Тренінг став базою для об’єднання команд та отримання нових навичок для спільної роботи. Найбільш активно також проявили себе команди Агентів змін з вакцинації з Вінницької, Волинської, Львівської, Одеської, Рівненської, Тернопільської, Харківської областей. Агенти змін з вакцинації роз’їжджалися по своїм регіонам з планами дій та ідеями проектів, втілення яких допоможе змінити статус України у сфері імунізації.

 

 

Вам також буде цікаво: