За яким графіком вакцинуватися від грипу?

Ми продовжуємо отримувати багато питань щодо вакцинації від грипу. Багато з них стосуються графіку вакцинації дітей.

Перш ніж перейти до цього питання, нагадаємо, що на території України пройшли перереєстрацію для використання в 2017 – 2018 рр. такі вакцини: Джісі Флю (Корея), Ваксігрип (Франція), Інфлувак (Нідерланди), Інфлуенза Ваксін(Китай).

Згідно з інструкціями виробників вакцин та рекомендаціями провідних міжнародних організацій – наприклад, CDC – дітям від 6 місяців до 9 років, що вакцинуються від грипу вперше, необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом не менше 1 місяця. Надалі достатньо однієї дози вакцини щорічно. Дітям від 6 місяців до 3 років рекомендована доза 0,25 мл., дітям від 3 років та старшим – доза 0,5 мл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Все, що ви хотіли знати про грип, але боялись запитати

Зауважимо, що дані рекомендації не стосуються вакцини китайського виробництва (Інфлуенза Ваксін) – вона використовується для вакцинації дітей від 9 років, які не потребують повторної дози вакцини, навіть якщо вакцинуються від грипу вперше.

Важливо пам’ятати, що інструкція до вакцини є документом, що регламентує її застосування. Тому у випадку, коли медперсонал не знайомий з графіком вакцинації від грипу, батьки можуть посилатися на цей документ.

Ще одне поширене запитання батьків стосується можливості одночасного введення вакцини від грипу та інших вакцин. Необхідно пам’ятати що вакцина від грипу є інактивованою. Згідно з наказом 595 МОЗ України такі вакцини можна вводити одночасно з іншими або з будь-яким інтервалом між ними.

Аналізи перед щепленням здавати не обов’язково. Рішення про можливість вакцинації приймає лікар після огляду пацієнта в день запланованої вакцинації.

Оскільки вакцинація від грипу в Україні є рекомендованою, а не обов’язковою, пацієнти купують вакцину за власні кошти. Придбану вакцину слід негайно (максимум через 1,5 – 2 години) доставити в медичний заклад у термоконтейнері разом з чеком та копією сертифікату якості, отриманими в аптеці. Зробити щеплення можна в поліклініці, отримавши направлення від педіатра або сімейного лікаря. Є й інший варіант – записатися на щеплення до приватного медичного закладу, де вакцина від грипу є в наявності.

Пам’ятайте, що вакцинація від грипу актуальна протягом усього сезону – навіть перехворівши одним типом грипу, ви потребуєте захисту від інших. Вакцина захищає нас від трьох найпоширеніших в даному сезоні штамів грипу. Крім того, підвищення захворюваності очікує нас лише в січні, тому ми маємо шанс підготуватися до нього, зробивши щеплення – стійкий імунний захист формується вже з другого тижня після вакцинації

Вам також буде цікаво: