Дитяча казка. Поради лікаря Комаровського

 В одному великому місті жив маленький хлопчик Сашко. Він мріяв вирости здоровим і сильним, та стати приборкувачем драконів або футболістом. Але він надто часто хворів.
Замість того, щоб ходити в дитячий садок чи бігати з дітьми на дворі, Сашко лежав у ліжку під теплою ковдрою, чхав, кашляв та ковтав ліки.

Батьки Сашка купували для нього найдорожчі, найсучасніші ліки. У них вдома було так багато таблеток, пігулок та сиропів, що шафа з ліками стала схожою на справжню аптеку.
Сашку дуже набридло хворіти, і він сподівався, що вигадають чарівну таблетку, яка вилікує від усіх хвороб одразу.
Якось у вихідний день мама, тато та Сашко дивилися телевізор та потрапили на програму, яку вів лікар з вусами на ім’я Євген Комаровський. Раптом лікар сказав:
– Це у вас вдома є хлопчик, який часто хворіє?
– Так, у нас, – здивовано в один голос відповіли батьки Сашка.
– І ви, мабуть, весь час даєте йому таблетки? Спочатку такі, щоб не хворів, а коли захворіє – такі, щоб швидше одужав?
– Так, даємо, – переглянулися мама з татом.
– І, мабуть, не відкриваєте вікна вдома, щоб не було протягів, і не пускаєте сина на вулицю, коли там прохолодно? – продовжив лікар Комаровський.
– Це так, – відповіли мама з татом. Адже ми не хочемо, щоб наш син застудився. Втім, він все одно часто хворіє.
– Лікарю, може у вас є чарівні ліки? – запитав Сашко.
– Є такі ліки, що допоможуть менше хворіти, а якщо захворів, то швидше одужати, – посміхнувся лікар Комаровський. – Перші ліки – це повітря. Повітря в кімнаті у хлопчика має бути завжди свіжим та вологим. А ще промивайте сину носик сольовим розчином. А коли ти одужаєш – то частіше гуляй на свіжому повітрі, – звернувся лікар до Сашка. – Другі ліки – це вода. Коли ти хворієш, то пий багато чистої теплої води або компоту. Втім, і здоровим діткам та дорослим треба пити достатньо води щодня! Треті ліки – це рух. Хлопчики й дівчатка, дорослі та старенькі менше хворіють, якщо роблять ранкову зарядку, займаються фізкультурою, бігають, стрибають, чи навіть багато ходять пішки. А ще корисна їжа допомагає менше хворіти.

– Але ж на вулиці та серед людей багато різних інфекцій! А раптом наш син заразиться ними? – запитали мама з татом у лікаря.
– Якщо ви робите своєму хлопчику всі необхідні щеплення, то багатьох небезпечних інфекцій можна не боятися! – відповів лікар Комаровський.
– Мамо, а мені всі щеплення зробили? – запитав Сашко, який уважно слухав поради лікаря.
– Треба перевірити твій календар щеплень, – відповіла мама. – Та невже зовсім ніяких аптечних ліків не треба, – здивувалася вона.
– Звичайно, бувають хвороби, коли без аптечних ліків не обійтися. Але призначати їх має тільки ваш лікар, – відповів лікар Комаровський.
– Дякуємо, вам, лікарю, за поради! – сказав Сашко. – Тільки ось дивно, звідки ви дізналися, що я часто хворію?
– Дивуєтеся, як я дізнався про вашу родину? – всміхнувся лікар Комаровський. – Насправді, у нас багато таких хлопчиків та дівчаток, які часто хворіють і яких неправильно лікують. Але, сподіваюся, завдяки моїм порадам батьки допоможуть своїм діткам зростати здоровими, веселими, сильними та розумними.
Сашкові та його батьки виконали всі поради лікаря Комаровського, і хлопчик швидко одужав. Також вони знайшли багато інших порад лікаря в його книгах та програмах. З того часу Сашко хворів набагато рідше і навіть почав займатися у футбольній школі.
 Казку розповіла Олена Кукуєвицька

 

Вам також буде цікаво: