Чи можна щеплюватись від кору при алергії на яєчний білок?

У зв’язку зі спалахом кору в Україні батьки продовжують ставити питання щодо безпечності вакцини КПК, яка наявна в Україні для щеплення від цієї хвороби.

Одне з найчастіших питань стосується протипоказів до вакцинації КПК. Зокрема, батьків турбує, чи може їхня дитина бути вакцинована від кору, якщо в неї алергія на яєчний білок? Адже згідно з інструкцією  до препарату, коровий та паротитний компоненти вакцини можуть містити його слідову кількість.

Відповідь на дане питання у 2016 році дав Міжнародний консенсус (ICON): алергічні реакції на вакцини (переклад даного документу був надрукований журналом «Клінічна імунологія, алергологія та інфектологія») . Консенсус є результатом кропіткого дослідження, проведеного групою експертів міжнародних організацій: Європейської академії алергії та клінічної імунології, Американської академії алергії, астми та імунології, Американського коледжу алергії, астми та імунології, Всесвітньої організації алергії. Даний документ заповнює існуючий дефіцит документів, що регламентують надання медичної допомоги дорослим та дітям, які мають реакції гіперчутливості до вакцин, стабілізаторів, консервантів та інших допоміжних речовин, що входять до їх складу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без щеплення від кору діти не зможуть відвідувати школи та дитсадки

Зокрема, у розділі документу, присвяченому вакцині КПК, автори стверджують: «Побоювання з приводу ризику алергічних реакцій після КПК-імунізації осіб, що мають клінічні прояви алергії на яєчний білок, були спростовані. Виробництво вакцин, що містять живий вірус, отриманий в культурі курячих ембріонів (проти кору і паротиту) і культурі людських диплоїдних клітин (краснуха), забезпечує відсутність яєчного білка, або вони містять його в пікограмових кількостях, яких недостатньо, щоб викликати алергічну реакцію…  Особи з алергією на яєчний білок можуть бути безпечно імунізовані вакциною проти кору або КПК». Виходячи з цього, автори дослідження рекомендують «вводити вакцину (КПК – ред.) звичайним способом, без застосування спеціальних запобіжних заходів». Висновок Консенсусу з даного питання наступний: «Таким чином, алергія на яєчний білок більше не вважається протипоказанням до введення вакцини проти КПК, і реципієнти не повинні проходити скринінг на алергію».

Джерело

Вам також буде цікаво: