Щеплені хворіють так само: правда чи міф?

Чи правда, що щеплені й не щеплені хворіють у співвідношенні 50 до 50 і ризик захворіти однаковий для обох груп? Дане твердження, що насправді є одним з «міфів» про вакцинацію, ми розберемо на прикладі ситуації в Одеській області, в якій наразі зафіксовано найбільшу в Україні кількість захворілих на кір. Саме через цю ситуацію маленьким одеситам, що не отримали щеплення від кору, нещодавно було заборонено відвідувати організовані дитячі колективи.

Як повідомляють у Департаменті охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації,  станом на 02.01.2018 року підтверждено 1144 випадків кору в Одеській області. З них 745 – діти (65,1%)   Серед них: діти до 1 року – 81 (7,1%),  1-4 роки –  339 (29,6%),   5-9 років – 209 (18,3%), 10-14 років – 70 (6,1%), 15-17 років – 46 (4%) і  дорослі –  399 (34,9%).  Таким чином найбільш вразливими є діти від 1 до 4 х років та дорослі.   Згідно даних аналізу вакцинального  статусу серед дітей не щеплена від кору 701 дитина  (94,2 %); щеплено  дворазово  20  дітей  (2,7%), одноразово 21 дитина (2,9%). Дану інформацію було надано ГО “Батьки за вакцинацію” у відповідь на її запит.

«Основна маса людей, що поступають до нас – не щеплені. Щеплених одиниці, і вони хворіють легше», – підкреслила Світлана Лаврюкова, головний лікар клінічної інфекційної лікарні м. Одеси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прес-конференція, присвячена спалаху кору в Одеській області, пройшла за участі представника ГО “Батьки за вакцинацію”

Багатьох турбує питання, чому іноді хворіють і щеплені? На це питання відповідає  головний позаштатний імунолог Департаменту охорони здоров’я Одеської облдержадміністрації (ДОЗ ООДА), завідуюча  центром клінічної імунології КУ «Одеська обласна дитяча клінічна лікарня», національний тренер  ЮНІСЕФ з питань iмунiзацii Людмила Самойленко.

«Згідно даних ВООЗ після введення  першої дози вакцини від кору імунна відповідь зявляється у 85- 89 % щеплених дітей.  Післе введення другої дози вакцини у 97 % дітей виробляється  імунна відповідь.  На жаль, 3% повністю щеплених та  здорових дітей не дають  імунну відповідь на введення вакцини від кору.  За умови охоплення щепленнями 95% відсотків і вище цих дітей захищає колективний імунітет».

Вам також буде цікаво: