Кору не повинно бути в цивілізованій країні – Федір Лапій

11 січня гостем програми «Інформаційний день» на 5 каналі, присвяченій спалаху кору в Україні, був Федір Лапій – головний дитячий імунолог м. Києва, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії ім. П. Л. Шупика,  експерт МОЗ України за напрямком «Інфекційні хвороби», член Правління ГО «Батьки за вакцинацію». Експерт відповів на найактуальніші питання щодо ситуації з захворюваністю на кір в Україні.

Чи є підстави говорити про епідемію кору в Україні? «В світі використовується термін outbreak, тобто «спалах», але до суті проблеми це жодного відношення не має. Якщо ми говоримо, що кору не повинно бути в цивілізованій країні, а він у нас є, то ніякого значення як це назвати – чи спалах чи епідемія – немає», – підкреслив Лапій. Він нагадав глядачам про те, що у 2016 році Україна увійшла у вісімку країн світу з найнижчим охопленням вакцинацією разом з Сомалі, Буркіна-Фасо та Сомалі, а 50% дітей, які не отримали 3 дозу щеплення АКДП на території Європейського Бюро ВООЗ, проживають в Україні. Це є однією з проблем, що стоять на шляху європейської інтеграції України.

Чи покращується ситуація з охопленням щепленнями від кору в Україні? Відповідаючи на це запитання, Федір Лапій навів дані Центру Громадського Здоров’я України за 11 місяців 2017 року. З одного боку, охоплення дітей плановими профілактичними щепленнями від кору зростає – наприклад, дітей 1 року вакциновано 87, 8%. З іншого боку, багато дітей 2-х, 3-х та більше років так і не пройшло вакцинацію. В результаті загального охоплення щепленнями у 95% і вище, необхідного для створення колективного імунітету, немає.

Чи наявна в Україні вакцина безпечна та якісна? Розбираючи популярні «міфи» про щеплення, експерт нагадав, що для щеплення від кору в Україні наявна вакцина європейського виробника, яка використовується і в країнах Європейського союзу. «Одна й та сама вакцина використовується і в приватному секторі, і в державному», – підкреслив Лапій.

Інший «міф» про щеплення, який обговорювався в програмі,  стосується так званої «інформованої згоди», яку батьки та медичний працівник підписують перед вакцинацією дитини. «Інформована згода не знімає відповідальності  з лікаря», – зазначив Лапій. Насправді мова йде про те, що необхідно розмежовувати зони відповідальності лікаря та пацієнта. Є певна інформація, яку лікарю надають саме батьки і яку він використовує, приймаючи рішення про можливість чи неможливість вакцинації. Також один з пунктів документу зобов’язує батьків негайно повідомляти медичних працівників про погіршення стану дитини, незважаючи на те, чи пов’язане воно з вакцинацією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серед дорослих зараз є чимало людей, які не мають імунітету проти кору – головний імунолог Києва Федір Лапій

Також у програмі торкнулися питання звинувачень на адресу київського цирку, де, як вважають батьки, їхні діти підхопили кір. Експерт зазначив, що сам по собі цирк (чи будь-яке інше приміщення) не може бути джерелом інфекції на відміну від людини, і на місці цирку міг опинитися будь-який розважальний заклад. Тому закриття конкретного закладу не вирішить проблеми – необхідна профілактика захворювання у вигляді вакцинації.

Чи можуть вакциновані діти також захворіти? Як повідомив Лапій, приблизно 2% людей не формують імунітет навіть після дворазової вакцинації, тому їх має захищати колективний імунітет.

Щоб глядачі, які мають сумніви, зрозуміли, навіщо потрібно вакцинувати дітей від кору, Федір Лапій навів вражаючі цифри. Без вакцинації кожна дитина, народжена в Україні, рано чи пізно мала б зіткнутися з вірусом кору і захворіти. В середньому одна дитини з 1000 загинула б від кору. Тобто без використання вакцинації з дітей, народжених у 2016-2017 році (це приблизно 400 тисяч дітей), загинуло б приблизно 400. «Є різниця, чи захворіє 400 тисяч, чи 3000 (як під час теперішнього спалаху кору – ред.), але й 3000 – це дуже багато», – відзначив Лапій.

Чи порушує заборона на відвідування дитячих колективів права нещеплених? Федір Лапій підкреслив, що така заборона не є примхою місцевих органів влади. «Це закон України про захист населення від інфекційних хвороб, прийнятий Верховною Радою», – наголосив експерт

Вам також буде цікаво: