Україна намагається зупинити спалах кору -ВООЗ

Прес-реліз

Київ, 16 січня 2018

ВООЗ: Україна намагається зупинити спалах кору, однак кількість випадків захворювання зростає

Кількість випадків захворювання на кір продовжує зростати в усіх областях України, включаючи Київ. Всього за 2017 рік кір забрав життя п’ятьох людей з більш ніж трьох тисяч зафіксованих випадків хвороби.

“Всесвітня організація охорони здоров’я та партнери постійно співпрацюють з Міністерством охорони здоров’я заради захисту населення України від кору та інших захворювань, які можливо попередити вакцинацією. У 2017-му році кількість дітей, які отримали щеплення, збільшилася вдвічі у порівнянні з 2016-м», – зазначила Представник ВООЗ в Україні Марте Еверард. За її словами, це свідчить про значний прогрес програми імунізації у країні. «Однак з огляду на спалах кору, необхідно зробити все, щоб вакцинувати тих, хто ще не отримав щеплення», підкреслила доктор Еверард.

Україна робить крок уперед в боротьбі зі спалахом

Протягом останнього року Міністерство охорони здоров’я за підтримки ВООЗ та партнерів, здійснило низку успішних кроків з подолання спалаху кору, а саме:

  • Організовано національну робочу групу та затверджено план дій щодо подолання спалаху захворювання;
  • Відбувається активна кампанія з виявлення та імунізації нещеплених дітей до 10-ти років. Безкоштовно отримати щеплення можуть особи до 17 років, що ризикують захворіти на кір;
  • Розроблено комплексну стратегію програми імунізації, включаючи довгостроковий план забезпечення усіх дітей якісними та безпечними вакцинами;
  • Проведено додаткові тренінги для медичних працівників з виявлення та ведення випадків кору;
  • Посилено комунікацію з батьками заради кращого розуміння важливості повної вакцинації для захисту здоров’я та благополуччя населення.

Необхідні послідовні зусилля  для вирішення проблем програми імунізації  

“Кожна дитина чи дорослий, які не були повністю вакциновані, є потенційною загрозою подальшого розповсюдження кору. Наша спільна робота з реалізації цілей щодо ліквідації кору в Україні є актуальнішою, ніж будь-коли, і вона повинна здійснюватися послідовно», зазначив Роб Баттлер, керівник Програми імунізації Європейського регіонального офісу ВООЗ.

  • Додаткова імунізація невакцинованих дітей поки що є менш успішною за рутинну імунізацію – рівень покриття сягає лише 41% в областях з найбільшою кількістю випадків кору.
  • Випадки захворювання на кір були зафіксовані в усіх вікових групах, але безкоштовна вакцинація наразі доступна лише для дітей молодше 17-ти років. Необхідно, щоб медичні працівники та особи, що контактували з хворими, у першу чергу мали змогу безкоштовно отримати щеплення незалежно від віку.
  • Перебої в постачанні вакцин на місцевому рівні продовжують обмежувати доступ до вакцин.
  • Недовіра до вакцин, спричинена розповсюдженням неправдивої інформації, досі спонукає деяких медичних працівників та батьків відмовлятися від вакцинації дітей. Відновлення довіри населення до системи охорони здоров’я потребує значних зусиль та часу.

Міжнародна спільнота, Міністерство охорони здоров’я, медичні працівники, батьки та громадянське суспільство відіграють важливу роль у захисті жителів України від загроз кору та інших керованих захворювань. У разі, якщо кількість людей з високим ризиком захворювання не буде суттєво знижено за рахунок стійкої планової та додаткової імунізації, Україна залишатиметься вразливою до великих спалахів хвороби та не зможе досягти цілей контролю над захворюванням, визначених у Європейському плані дій щодо вакцинації на 2015-2020 роки. До них належить ліквідація ендемічної передачі кору, якої на сьогодні досягли 33 з 53 держав Європейського регіону ВООЗ.

Про кір

Кір є дуже заразним вірусним захворюванням та основною причиною дитячої смертності в усьому світі. Ускладнення частіше зустрічаються у дітей віком до 5 років або дорослих у віці старше 20 років. Серед них – сліпота, енцефаліт, важка діарея та супутня дегідратація, вушні інфекції та серйозні респіраторні інфекції, такі як пневмонія. Важкі ускладнення можуть бути фатальними.

За відсутності вакцинації близько 90% людей будуть інфіковані, перш ніж вони досягнуть віку 10 років. Дві дози вакцини проти кору забезпечують понад 99% захисту від захворювання і є стандартом для всіх національних програм імунізації в регіоні. Ліквідація кору потребує досягнення 95% охоплення обома дозами вакцини та ефективного епіднагляду для швидкого виявлення будь-яких випадків.

Корисні посилання

WHO EpiData, 10/2017
Measles data for the period November 2016 to October 2017, received as of 7 December 2017
http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/vaccines-and-immunization/publications/surveillance-and-data/who-epidata/who-epidata,-no.-102017

WHO/UNICEF coverage estimates
http://apps.who.int/immunization_monitoring/globalsummary/timeseries/tswucoveragedtp3.html

Fact sheet – Measles in the WHO European Region http://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/fact-sheets/2015/measles-in-the-who-european-region

Контактна інформація:

Анна Борщевська, Бюро ВООЗ в Україні – тел. +380937531827, e-mail: borshchevskaa@who.int

Вам також буде цікаво: