Україна забезпечена якісними вакцинами від кору – Уляна Супрун

16 січня в Українському кризовому медіа-центрі відбувся брифінг щодо захворюваності на кір в Україні. Спікерами виступили в. о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун,  завідувач кафедри епідеміології НМУ ім. О.О. Богомольця Ірина Колеснікова, експерт з питань громадського здоров’я Володимир Курпіта,  експерт МОЗ України за напрямами «Інфекційні хвороби, дитячі інфекційні хвороби. Паразитологія», член правління ГО «Батьки за вакцинацію» Федір Лапій .

В.о. міністра подякувала батькам, які зробили правильний вибір в ситуації спалаху та вакцинували своїх дітей. Якщо в 2016 році планову вакцинацію від кору отримало лише 45% дітей, то в 2017 році цей показник зріс до 88%. Всього за даними МОЗ за 12 місяців було зафіксовано 4782 випадки захворювання на кір (з них 75% – це діти). 6 людей померло – з них 4 дітей і 2 дорослих. «Кожна смерть – це трагедія для нашого народу. В цивілізованій країні взагалі не має бути смертей від кору», – підкреслила Уляна Супрун. Загалом у 2017 році 487 тисяч осіб було успішно вакциновано від кору без негативних наслідків для здоров’я. «Чи ви хочете бути у першій групі чи у другій?», – запитала в. о. міністра у присутніх, порівнюючи дані про смертність від кору (6 випадків на 4782 випадки захворювання) та вакцинацію від нього (487 тисяч випадків вакцинації без негативних наслідків). Також Уляна Супрун нагадала, що вакцинація від кору в Україні є обов’язковою згідно закону про забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення, тому МОЗ підтримує заходи в Києві та Одесі щодо недопущення нещеплених від кору дітей в організовані дитячі колективи. Не вакцинуючи свою дитину, батьки позбавляють захисту від небезпечної хвороби не лише її, але й тих дітей, які мають протипокази до вакцинації, – підкреслила очільниця  МОЗ.

Наразі якісні та безпечні вакцини всесвітньо відомого європейського виробника наявні в Україні в достатній кількості: на 1 січня 2018 року їхня кількість складала 516 тисяч доз; в квітні очікується поставка ще 1 мільйону доз. Щотижня відбувається перерозподіл вакцин по регіонах з урахуванням їхніх потреб. Також на брифінгу було приділено окрему увагу тому, як батьки перед вакцинацією можуть переконатися, що вакцина зберігалася у належних умовах, за допомогою термоіндикаторів на її флаконі та упаковці.

Заклик в. о. міністра вакцинувати дітей від кору підтримали й інші спікери. «Ми навчилися трансплантувати серце, однак не навчилися робити ліки,які діють на вірус кору»,  – зазначив член правління ГО «Батьки за вакцинацію», експерт МОЗ України за напрямами «Інфекційні хвороби, дитячі інфекційні хвороби. Паразитологія» Федір Лапій.  Тому на сьогодні вакцинація від кору є єдиним методом захисту від цієї хвороби. Згідно з українським Календарем щеплень діти отримують 2 дози вакцини: в 12 місяців та в 6 років. За умови достатнього охоплення щепленнями цього достатньо, щоб запобігти спалахам хвороби. Вакцинуватися рекомендовано й нещепленим дорослим. У випадку створення колективного імунітету проти кору жодної «циклічності» чи «сезонності» спалахів кору просто не буде. «Ми не говоримо про сезонність, ми не говоримо про циклічність. Це та характеристика, яка була притаманна цьому захворюванню до того, як почали проводити щеплення. Це вакцинокерована інфекція. Коли ми керуємо процесом за допомогою щеплень, немає ані сезонності, ані циклічності. Немає ніяких національних особливостей збудника в Україні», – стверджує завідувачка кафедри епідеміології НМУ ім. О.О. Богомольця Ірина Колеснікова.

“Кір – це не грип і не ГРВІ, тому ми не можемо говорити про сезонні піки. Перші тижні 2018 року демонструють більшу кількість захворюваності, ніж останні тижні 2017 року”, – підтверджує директор центру Центру громадського здоров’я МОЗ Володимир Курпіта.

Отже, альтернативи вакцинації від кору наразі немає. Необхідна для проведення вакцинації якісна та безпечна вакцина, прекваліфікована ВООЗ, є в наявності в достатній кількості, а перевірити, чи в належних умовах вона зберігалася, може кожен, хто приходить вакцинувати себе чи свою дитину. Негативних наслідків від вакцинації від кору не відзначається, тоді як від ускладнень хвороби загинуло вже 6 людей.

Нагадуємо, що якщо Ваша дитина з певних причин ще не отримала щеплення від кору, вона може безкоштовно отримати його у своїй дитячій поліклініці. Аналізи не є умовою отримання щеплення – рішення про можливість вакцинації приймає педіатр після огляду в день запланованого щеплення.

Вам також буде цікаво: