Місяць між щепленнями – правда чи міф?

Чи насправді треба вичікувати місяць чи більше між введенням будь-яких вакцин, а не вводити їх одночасно? Інтервал в місяць між будь-якими щепленнями: правда чи міф? На це питання відповідає лікар-педіатр Центру Здоров’я лікаря Артемчука, PhDst. Харківського Національного Медичного Університету Анастасія Амаш.

“Одним з найпоширеніших упереджень серед батьків та медичних працівників є страх перед введенням декількох вакцин в один день і пов’язаний з цим міф: мінімальний інтервал між будь-якими щепленням має складати 1 місяць.

Якими джерелами користуються медики, поширюючи дану інформацію,  невідомо!  Тому можна припустити, что міфи про інтервали між вакцинаціями базуються на особистій думці деяких медичних працівників.

Насправді існують накази, протоколи, інструкції до препаратів та міжнародні гайдлайни, що регламентують інтервали між введенням вакцин та можливості одночасного введення вакцин. Для кращого розуміння даного питання необходимо розуміти, що вакцини розподіляють на живі (кір,  паротит, краснуха – КПК, оральна поліомієлітна вакцина – ОПВ, вітряна віспа, ротавірусна інфекція  тощо) та інактивовані (кашлюк, дифтерія, правець – АКДП, поліомієліт – ІПВ, гемофільна інфекція – Хіб, гепатит В, пневмококова та менінгококова інфекції, грип тощо).

На території України базовими документами для медичних працівників стосовно питань вакцинації є наказ 551 МОЗ України від 11.08.2014 та інструкції до вакцин, яких повинні дотримуватися як державні, так і приватні медичні установи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Руйнівники міфів. Міфи про Манту

Згідно наказу:

  1. в один день можна ввести будь-яку кількість вакцин;
  2. інактивовані вакцини від різних інфекцій (наприклад, АКДП, гепатит В, гемофільна інфекція тощо) можуть бути введені як в один день, так і з будь-яким інтервалом між ними;
  3. інактивовані та живі вакцини від однієї інфекції (наприклад, гепатит В та гепатит В) можна вводити з мінімальним інтервалом в 4 тижні при порушенні графіку чи екстреній вакцинації;
  4. живі та інактивовані вакцини (наприклад, КПК та АКДП) можна вводити в один день або з будь-яким інтервалом між ними;
  5. І ТІЛЬКИ живі вакцини вводять в один день чи з інтервалом в місяць між ними!
  6. В нашій країні виключенням з вищенаведених правил є вакцинація БЦЖ, яку не можна поєднувати з іншими щепленнями в один день; необхідно дотримуватися інтервалу в 1 місяць при введенні іншої вакцини (крім вакцинації проти гепатиту В).

Щоб легше було  запам’ятати інтервали між щепленнями, батькам своїх пацієнтів я рекомендую вивчити правило: 《ВСІ ВАКЦИНИ ВВОДИМО З БУДЬ-ЯКИМ ІНТЕРВАЛОМ МІЖ НИМИ, А ЖИВІ – В ОДИН ДЕНЬ АБО З ПЕРЕРВОЮ В МІСЯЦЬ》.

Ту саму інформацію ви можете прочитати в інструкціях до вакцин в розділі «ВЗАЄМОДІЯ З ІНШИМИ ЛІКАРСЬКИМИ ЗАСОБАМИ》.

Також можливість одночасного введення необхідної кількості вакцин (simultaneous administration of vaccines) в один день підтверджує гайдлайн Centers for Disease Control and Preventation (Центру Контролю та Профілактики Захворювань), де вказано, що можна вводити під час одного відвідування лікаря всі необхідні щеплення. В цьому ж документі надано статистичні дані про кожен другий-третій випадок кору, що зустрічається у дітей, які пропустили вакцинацію КПК в день введення іншої вакцини!

З курсу фізіології нам відомо, що імунна система дитини з самого народження бореться с сотнями-тисячами вірусів та бактерій одночасно. Введення 6-10 додаткових антигенів у вигляді щеплення не може викликати перенапруження імунітету, проте дозволяє виробити необхідну кількість антитіл для боротьби з вакцинокерованими інфекціями.

Таким чином, міф про витримування інтервалу в місяць між будь-якими щепленнями залишається міфом, що не має документального підтвердження“.

Вам також буде цікаво: