Вакцинація – це право кожної дитини – сімейний лікар

З сімейним лікарем Медичного дому «Одрекс» Наталією Вільнер ми познайомилися на лекторії з доказової медицини, що проводився в Одесі освітньою платформою M-Gate за підтримки ГО «Батьки за вакцинацію». Наталія Вільнер розповідала про основні підходи, практичні рекомендації та схеми лікування для дітей та дорослих з пневмонією, засновані на настановах BTS : British Thoracic Society, IDSA: Infectious Diseases Society of America; ATS: American Thoracic Society. Також лікар відзначила важливість та ефективність профілактики пневмонії за допомогою профілактичних щеплень від пнемококової інфекції. В інтерв’ю нашому кореспонденту лікар більш детально розповіла про можливість вакцинації після перенесеної пневмонії, про щеплення, які можуть попередити це захворювання, а також відповіла на інші питання щодо вакцинації, які турбують батьків, в рамках циклу публікацій “Руйнівники міфів про вакцинацію“.

Одна з розповсюджених причин відкладання вакцинації – перенесена нещодавно пневмонія (чи бронхіт, отит…) та лікування антибіотиками. Чи насправді в даному випадку потрібно чекати декілька тижнів, поки «відновиться імунітет», і тільки потім робити щеплення? І чи впливає лікування антибіотиками на ефективність вакцинації?

Противопоказом до щеплення є гострий період інфекційного захворювання. Гострий період – це період, когда хворий погано почувається: має високу температуру, виражений біль (у вусі, горлі, грудній клітці ), часто та болісно кашляє. Як тільки стан хворого покращується – його можна вакцинувати. Легкий нежить та кашель, що значно не порушує загального стану людини – не є противопоказом до щеплення. Антибіотики ніяк не впливають на ефективність щеплення. Лікування антибіотиками в історії пацієнта  не є противопоказом до вакцинації. Рекомендації американської спілки інфекційних захворювань  говорять про те, що щеплювати людей від грипу та пневмококу  можна  вже на етапі лікування антибіотиком при легкій пневмонії – для профілактики наступної пневмонії (легкою вважають пневмонію, яку лікують в умовах поліклініки).  Українські рекомендації зазвичай занадто «перестраховані» щодо вимог до стану здоров’я  на момент вакцинації. Мої колеги зі США говорять, що якщо у них дитина потрапляє на поліклінічний прийом до педіатра з ознаками застудної інфекції і у неї експрес-тестом визначають грип типу В, то її можуть там же вакцинувати від грипу типу А. Тому що для дитини  в такому стані буде краще отримати неживий вірус грипу типу А  в складі вакцини, ніж підхопити реальний живий вірус  грипу  А  (наприклад, стоячи в черзі до педіатра). Вакцина в цьому випадку спрацює швидше за живий вірус в плані  вироблення імунітету. Нам це здається дикістю, але це найкраща світова практика.

Що робити батькам дітей, що часто хворіють? Батьки в таких випадках зазвичай вважають, що  організм дитини «ослаблений» і через це відкладають щеплення через острах перед ускладненнями. Чи варто в такому випадку пройти перед вакцинацією певні обстеження чи проконсультуватися з імунологом? Як батькам, що непокояться, зрозуміти, що вакцинувати дитину вже можна?

Насправді щеплення і роблять для того, щоб зменшити кількість тяжких ускладнень , в тому числі й у «часто хворих» дітей . Ослаблений організм такої дитини, а також дитини з астмою, анемією, вадами серця та іншими хронічними захворюваннями частіше ризикує отримати ускладнення від, наприклад, кору чи кашлюку. Тому така дитина має бути захищеною за допомогою щеплення від цих хвороб раніше інших – “неослаблених” дітей. Якщо дитина часто хворіє, але одужує без серйозних ускладнень більшість разів, то з її імунітетом все гаразд – їй не потрібен імунолог чи додаткові обстеження. Якщо ж  кожна застуда закінчується ускладненням (пневмонією, отитом) – можливо, мова йде про імунодефіцит і потрібна консультація імунолога.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сумно, що інфекцій бояться менше, ніж вакцин – педіатр Лідія Бабич

Існує точка зору, що для допуску до вакцинації дитина має бути «абсолютно здоровою» – чи це вірно?

Ні, це не вірно. Навіть діти з хронічними захворюваннями мають право бути захищеними за допомогою вакцинації від “керованих” інфекцій (“керованими”  називають ті інфекції, від яких існують щеплення).  Важливо щоб дитина на момент вакцинації добре почувалася, не мала гострих ознак захворювання (високої температури, болю) чи загострення хронічних захворювань. Лікар це встановлює шляхом опитування та огляду, виміру температури тіла перед щепленням. Ми вакцинуємо навіть ВІЛ-інфікованих дітей в стабільному стані – з деякими обмеженнями до живих вакцин. Хочеться зауважити, що вакцинація – це  насправді не обов’язок, а право кожної дитини та дорослого бути захищеним від серйозних ускладнень керованих інфекцій.

Чи можна попередити бактеріальні ускладнення ГРВІ, яких так бояться батьки, за допомогою вакцинаціїЧи актуальною є вакцинація даними вакцинами і для дорослих?

Відомо, що пневмонії, викликані пневмококом,  є найчастішими бактеріальними ускладненнями застудних інфекцій у  дітей до 5-річного віку і дорослих, старших 65 років, у курців, а також у дітей та дорослих з деякими хронічними захворюваннями (хворобами легень, серця, нирок, сахарним діабетом тощо). Існують вакцини від пневмококової інфекції, які здатні попереджувати ці ускладнення у дітей та дорослих з груп ризику . На жаль, в нашій країні вони не входять в обов’язковий календар вакцинації, але є рекомендованими. Доведено, що щорічні щеплення від грипу  попререджують тяжкий та ускладнений перебіг грипу  (але не інших вірусних захворювань) . Щеплення ж від кору, кашлюку, дифтерії, гемофільної інфекції входять до вітчизняного календаря вакцинації для дітей та здатні попереждувати тяжкі ускладнення цих хвороб. Дорослих людей раз на 10 років вакцинують від дифтерії/правця,  і  в Україні ця вакцина  входить до календаря щеплень. В світі від кашлюку вакцинують дорослих, бо імунітет до кашлюку після щеплення в дитинстві чи захворювання  знижується з часом (через 5-8 років). В світі щеплюють від кашлюку вагітних – під час кожної вагітності, за 2  тижні до пологів – щоб знизити смертельно небезпечну захворюваність на кашлюк  дітей до 2-місячного віку.

Які протипокази до вакцинації існують? Чи безпечними є вакцини, що використовуються в Украінї?

Всі вакцини, зареєстровані  в Україні, мають сертифікати якості від виробників та  довгу репутацію безпечного та ефективного засобу профілактики інфекційних захворювань.  В більшості випадків переваги вакцинації набагато перевищують потенційні ризики.  Реальних протипоказів до вакцинації дуже мало. Серед них   тяжкі  ускладнення після введення попередніх доз тієї самої вакцини (анафілактичні реакції), тяжкі алергічні реакції на певні компоненти  вакцини, гострі захворювання чи загострення хронічних хвороб ( в цьому випадку вакцинація відкладається до стабилизації стану), тяжкі імунодефіцитні стани.

 

Бесіду провела Марія Калмикова

Вам також буде цікаво: