Україна отримає 220 тис. доз вакцини від кору вже у лютому

220 тисяч доз вакцини від кору, паротиту, краснухи (КПК) прибудуть в Україну наприкінці лютого 2018 року. Вакцину  на замовлення МОЗ доставить Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, після чого вакцини одразу будуть передані в регіони – про це повідомив генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ Володимир Курпіта на щотижневому брифінгу щодо ситуації з кором. В заході також взяла участь Лора Білл – заступник голови представництва дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Нова партія вакцини від кору була закуплена UNICEF Ukraine на замовлення Міністерство охорони здоров’я України у рамках підтримки державної програми імунізації. Завдяки підтвердженій міжнародній експертизі у сфері закупок ЮНІСЕФ зміг придбати 1 097 600 додаткових доз вакцини КПК для відповіді України на спалах кору. Поставка буде здійснена в три етапи: перша доставка — 220 тисяч доз вакцини — очікується у кінці лютого, друга поставка — 800 тис. доз вакцини КПК — планується на кінець березня, третя — 77 600 доз КПК — має прибути наприкінці травня. У другій половині 2018 року ЮНІСЕФ також поставить 901 400 доз вакцини КПК. До цього часу потребу країни у вакцині проти кору покриють додаткові поставки, що прибудуть у лютому, березні і травні.

За перший місяць 2018 року на кір в Україні захворіло 3554 людей – 1165 дорослих і 2389 дітей. З них госпіталізовано 2345 осіб. На жаль, було повідомлено про новий летальний випадок – померла 25-річна жінка з  Івано-Франківської області. Всього з початку 2018 року в Україні зафіксовано 4 смерті від кору. Наразі в Україні не залишилось жодної області, де не фіксувалося б випадків кору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справжніх противопоказів до вакцинації від кору дуже мало – імунолог

Щодо дітей, які свого часу не пройшли щеплення від кору, наразі ситуація наступна: з тих, хто свого часу пропустили 1 дозу, вакциновано 73%, а з тих, хто пропустив другу дозу – 78%. Як нагадала представниця UNICEF Ukraine Лора Білл, для забезпечення колективного імунітету проти кору необхідно, щоб щеплених було щонайменше 95%. «Ми закликаємо батьків тих дітей, які ще не пройшли щеплення, негайно звернутись до свого медичного закладу та отримати його безкоштовно». – підкреслила спікер.

Відео з брифінгу щодо захворюваності на кір: https://youtu.be/uBapeDIAQEs

Вам також буде цікаво: