Вакцинація як питання біопезпеки країни

7 лютого голова ГО правління ГО «Батьки за вакцинацію» Тимофій Бадіков та член правління ГО «Батьки за вакцинацію», доцент Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика, експерт МОЗ  Федір Лапій  взяли участь у круглому столі  «У  чому проблема з вакцинацією в Україні?», що був проведений в Українському кризовому медіа-центрі Також в обговоренні взяли участь Зоряна Черненко, експерт Центру політико-правових реформ, Наталя Винник, вчений секретар, кандидат медичних наук, Державна установа «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Л. В. Громашевського» Національної академії медичних наук України, Ольга Голубовська, заслужений лікар України, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. О. Богомольця,  Ірина Колеснікова, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри епідеміології Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, Наталія Лісневська, Національний координатор з охорони здоров’я Центрального офісу реформ, Софія Богатова, ГО «Громадська ініціатива «Право на здоров’я», Віктор Сердюк, президент ГО «Всеукраїнська рада захисту прав і безпеки пацієнтів».

Учасники круглого столу відверто обговорили проблеми, що заважають ефективному проведенню вакцинації в Україні. Високий рівень недовіри до якості вакцин, низький рівень свідомості населення та розуміння важливості вакцинації – основні висновки за результатами дискусії щодо проблеми вакцинації в Україні. «Вакцинація – не особисте рішення кожного. Це питання біобезпеки країни. Ми турбуємося про військову та інформаційну безпеку, але замовчуємо, не говоримо чи не даємо голосно говорити про біобезпеку», – зазначила Зоряна Черненко, експерт Центру політико-правових реформ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцинація – це право кожної дитини – сімейний лікар

«Ми часто плутаємо право та обов’язок», – зазначив член правління ГО «Батьки за вакцинацію» Федір Лапій. Спікер порівняв обов’язок вакцинуватися з обов’язком виконувати правила дорожнього руху задля загальної безпеки. Наш обов’язок – створити колективний імунітет для захисту найвразливіших членів суспільства, які не можуть бути вакциновані з об’єктивних причин. Також Федір Лапій як представник медичної спільноти наголосив на тому, що медики мають виробити чіткі позиції щодо вакцинації. . «При такий кількості академічних інститутів, професійних асоціацій, хоч одна позиція по вакцинації існує? Я знаю дві – Східноукраїнська академія педіатрії та Українська академія педіатрії, які сказали позицію щодо вакцинації, позицію щодо спалаху кору. Робота професійних асоціацій – говорити свою позицію і доносити її. Це не робота Міністерства охорони здоров’я», – підсумував Лапій.

На думку голови правління ГО «Батьки за вакцинацію» Тимофія Бадікова основною перепоною на шляху до ефективної вакцинації є страх громадян, що підживлюється не лише агресивними антивакцинаторами в ЗМІ та соцмережах, але й багатьма медичними працівниками, які часто вірять в ті самі «міфи» про вакцинацію, що й їхні пацієнти. Згідно опитування, проведеного ГО «Батьки за вакцинацію», основним джерелом інформації про щеплення для громадян є їхні лікарі (74,4%), а не ЗМІ (вони є авторитетом у питанні вакцинації всього для 11,3% респондентів). Тому надзвичайно важливою є підвищення кваліфікації лікарів первинної ланки.

Проблемою залишається й вакцинація «на папері». На сьогодні в Україні дуже багато сфальсифікованої документації. Лікарі видають фальшиві довідки про наявність щеплень у дітей. Через це неможливо порахувати реальну кількість доз вакцин, яку необхідно закупити для щеплення дітей, наголосила Ірина Колеснікова, завідувач кафедри епідеміології Національного медичного університету імені О. О. Богомольця. «Порахувати, скільки дітей було дійсно щеплено, а скільки щеплено лише на папері, надзвичайно важко. Тому ми закликаємо батьків, які точно знають, що у медичній документації інформація про здійснені щеплення не є правдивою, прийти до сімейного лікаря, пояснити цю ситуацію, щоб зробити відповідні позначки про те, що попередні записи є помилковими. Це дозволить врахувати дитину під час найближчого планування та замовлення необхідної кількості доз вакцин», – зазначила Ірина Колеснікова. Нагадуємо, що саме для таких випадків ГО «Батьки за вакцинацію» розбила інструкцію для батьків, що опинилися в такій ситуації.

Вам також буде цікаво: