Анатомія паніки – чи варто боятися БЦЖ?

Нещодавно суспільство збурила інформація про нібито «небезпечну» вакцину БЦЖ, яку, згідно повідомлень ЗМІ,  «заборонили» через смерть пацієнта. В даному матеріалі ми вирішили розібратися, що ж сталося насправді і чому реакція суспільства виявилсь саме такою.

Проблема маніпулятивних заголовків інформаційних повідомлень в тому, що сам матеріал, зазвичай, вже ніхто не читає. На жаль, саме цим сумнівним методом і скористалися деякі ЗМІ, висвітлюючи новину про смерть немовляти у Сумській області. Новина про те, що дитина нібито «померла після вакцини БЦЖ» налякала і стурбувала багатьох батьків. Незважаючи на те, що в самих інформаційних повідомленнях було чітко зазначено, що жодних доказів причинно-наслідкового зв’язку між вакцинацією і смертю дитини нема, що визнали і медики, і навіть родичі дитини, більшість читачів просто не сприйняла цю інформацію, зупинившись на гучному заголовку.

Подальшому загостренню ситуації, як не дивно, сприяло рішення Держлікслужби про тимчасову заборону серії вакцини, якою щеплювали дитину, на час проведення розслідування. По-перше, деякі ЗМІ знову сформулювали заголовки некоректно: згідно з ними, заборонили «вакцину БЦЖ» в цілому, тоді як насправді у Розпорядженні № 1799-1.1.1/4.0/17-18 від 28.02.2018 року йшлося лише про тимчасову заборону серії №297даної вакцини (див.текст наказу). По-друге, через брак роз’яснень багато громадян побачило в цьому кроці не відповідальне ставлення держави до ситуації, а визнання того, що вакцина нібито спричинила смерть дитини. Але чи це насправді так?

«Держлікслужба діяла в рамках своїх повноважень, – коментує юрист Олексій Тараканов. – Така процедура: якщо є повідомлення (про несприятливий випадок після вакцинації – прим. ред.), обіг серії тимчасово зупиняють, призначені МОЗ експерти перевіряють, чи є причинний зв’язок, і за результатами заборона або відміняється, або вводиться на постійній основі». Таким чином тимчасова заборона серії вакцини була дотриманням закону, а не визнанням причинно-наслідкового зв’язку між щепленням і смертю немовляти. Зробити висновок про наявність чи відсутність такого зв’язку мала експертна комісія. Як повідомило Міністерство охорони здоров’я 2.03.2018 р., таку перевірку було здійснено. Згідно висновків регіональної групи оперативного реагування на несприятливу подію після імунізації, смерть дитини не пов’язана з щепленням проти туберкульозу.

“У висновку групи оперативного реагування зазначено, зокрема, що:

  1. Науково доведено, що розвиток [діагноз, який ми не можемо розголошувати через лікарську таємницю] жодним чином не пов’язаний з імунізацією.
  2. Щеплені в один день, в одному закладі охорони здоров‘я, з одного флакону ще 10 дітей. У всіх дітей у період після введення вакцини скарги відсутні”, – прокоментували у МОЗ.

У зв’язку з цим МОЗ рекомендувало Держлікслужбі відкликати Розпорядження № 1799-1.1.1/4.0/17-18 від 28.02.2018 року  про тимчасову заборону вакцини БЦЖ серії №297.

Звичайно, ГО «Батьки за вакцинацію» не могла залишити цю ситуацію без уваги. 2.02.18 ми направили офіційне звернення на ім’я в.о. Голови Держлікслужби Цілини В.В. (він підписав розпорядження про тимчасову заборону) з проханням дати відповіді на запитання стосовно цієї ситуації (від усних коментарів у відомстві відмовилися). 3.03.18 Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками скасувала раніше видане розпорядження про тимчасову заборону вакцини БЦЖ. Відповідне розпорядження про скасування № 1899-1.1.1/4.0/17-18 було опубліковано на офіційному сайті Держлікслужби. Рішення про відкликання заборони прийнято на підставі висновку групи оперативного реагування на несприятливу подію, який підтверджує відсутність зв’язку між летальним випадком у Сумській області та застосуванням вакцини БЦЖ.

Незважаючи на оперативне реагування держави на цю сумну ситуацію і оприлюднення висновків групи оперативного реагування, у багатьох батьків лишилися сумніви та запитання з цього приводу. Серед причин цього – брак достовірної та зрозумілої інформації щодо профілактичних щеплень, зокрема, щеплення БЦЖ. Батьки задаються питанням: чи є дана вакцина ефективною та безпечною? Щоб відповісти на це питання, звернемось до позиції найвпливовішої у світі організацій у сфері охорони здоров’я – Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ). «Вакцина БЦЖ має доведену захисну дію у відношенні туберкульозного менінгиту та дисемінованого ТБ серед дітей», – стверджують експерти ВОЗ. Ці форми ТБ смертельні й найбільш небезпечні для дітей перших двох років життя. «В країнах с високим тягарем ТБ всі діти грудного віку мають отримати одну дозу вакцини БЦЖ якомога раніше після народження», – йдеться в документі щодо позиції ВООЗ з вакцинації БЦЖ (нижче дивіться рекомендації ВОЗ щодо вакцинації; вакцинація БЦЖ (BCG) зазначена першою).

Вакцина БЦЖ існує в світі вже 80 років і є однією з найбільш широко використовуваних серед всіх сучасних вакцин. В Україні дана вакцина використовується більше 50 років. Вакцинація щороку захищає від туберкульозу близько 400 тисяч дітей в Україні. Як і всі інші вакцини, що закуповуються для України Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), вакцина БЦЖ прекваліфікована Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Незважаючи на роз’яснення з боку держави, у багатьох батьків лишилися сумніви та питання з приводу даної ситуації. Серед причин цього як недовіра до органів державної влади, так і недовіра до вакцинації в цілому, якій, на жаль, активно сприяють деякі ЗМІ. Щоб розвіяти сумніви стурбованих батьків, ми вирішили запитати у фахівців, чи є шанси, що дана смерть все ж таки могла бути пов’язана з вакцинацією БЦЖ.

На прохання модератора нашої групи «Вакцинація: питання та відповіді» дослідження на цю тему провела лікар-фтизіатр,  фтизіопульмонолог в Національного інституту фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського Марина Корчинська (повний текст читайте тут). Висновки експерта наступні: «Тепер я абсолютно впевнена, що смерть немовляти на Сумщині ніяк не пов‘язана з вакциною. Ні термін виникнення ускладнення, ні його характер жодним чином не співпадає з тим, що говорить про це світовий досвід. Досвід чималий, бо ж за даними ВОЗ щорічно БЦЖ вакцинується близько 100 000 000 дітей. Така величезна вибірка дає можливість реєструвати побічні дії у випадку їх виникнення, у тому числі і летальні. На жаль, летальні трапляються — внаслідок дисемінованого туберкульозу у імуноскомпроментованих дітей (ВІЛ—інфіковані, синдром Ді Джорджи, недостатність гамма-інтерферону). Однак за часом виникнення таке смертельне ускладнення не виникає протягом годин після щеплення, як у випадку з немовлям в Україні. Єдине, що могло виникнути так швидко та призвести до смерті — анафілаксія. Однак, це можливо для всіх вакцин окрім БЦЖ. Тож, keep calm and vaccinate BCG!»

Подібні судження висловили і інші фахівці. «Правильно, що зафіксували і проводиться розслідування. Але підстав для тимчасової заборони у використанні не просто бракує, а їх нема. Коли дитина є вакцинованою однією з десяти щеплених з одного флакону, однією з багатьох тисяч щеплених вакциною даної серії», – коментує лікар-імунолог Федір Лапій, кандидат медичних наук, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії ім. П. Л. Шупика.

«БЦЖ не може викликати летальний випадок в день вакцинації.  Це збіг у часі однозначно. Коли я працювала в пологовому будинку, був випадок, коли малому вранці мали зробити БЦЖ, він був абсолютно здоровий, на спільному перебуванні з мамою, відклали на день. Ввечері почалися судоми, перевели в реанімацію. Виявилося, що мама під час вагітності тяжко перехворіла на грип і також була в реанімації. Перевели дитину до ОХМАТДИТу, зробили пункцію – виявили менінгоенцефаліт герпетичної природи. А зробили б БЦЖ – доводили б, що вакцина винна», – розповідає Євгенія Правдюк, педіатр та дитячий анестезіолог.

«Смерть дитини не пов’язана зі щепленням, а використана вакцина сертифікована та зберігалася за всіма правилами холодової ланки.  З однієї ампули було щеплено 10 дітей,  в тому числі й ця  дитина. Всі  інші діти здорові. БЦЖ  єдина  на даний момент вакцина проти туберкульозу.  Вона забезпечує захист від туберкульозного менінгіту та дисемінованої форми  туберкульозу  у немовлят і дітей молодшого віку.  У випадку відсутності лікування обидва ці стани зазвичай призводять до смерті.

На місці внутрішньошкірного введення вакцини БЦЖ послідовно розвивається місцева специфічна реакція у вигляді інфільтрату, папули, пустули, язви розміром 5-10 мм в диаметрі. У первинно вакцинованих  дітей нормальна вакцинальна реакція з’являєтся через 4-6 тижнів. Реакція піддається зворотньому розвитку протягом 2-3 місяців, іноді й пізніше.  У 90-95 % вакцинованих на місці щеплення формується поверхнєвий рубчик до 10 мм в диаметрі.

Ускладнення після вакцинації  зустрічаються рідко і зазвичай носять місцевий характер (лімфаденіти  – запалення лімфатичних вузлів, рідше – язви, келоїди, холодні абсцеси, підшкірні інфільтрати). Надзвичайно рідко – генералізована  БЦЖ-інфекція при врожденому імунодефіциті. Ускладнення виявляються в різні терміни після щеплення, але не раніше,  ніж через  декілька  тижнів після вакцинації, можливо,  до року і більше. У першу ж добу після введення реакція на БЦЖ, фактично, неможлива, бо вакцина вводиться внутрішньошкірно, і потрібен час для розмноження збудника.

Вакцинація БЦЖ дозволяє  рятувати тисячі людських життів. Вакцина БЦЖ безпечна і потребує лише однієї ін’єкції.  Тому вакцинація БЦЖ в більшості ендемічних країн розглядається як життєзберігаючий та важливий елемент стандартних заходів боротьби з туберкульозом»- коментує головний позаштатний імунолог Департаменту охорони здоров’я Одеської облдержадміністрації (ДОЗ ООДА), завідуюча  центром клінічної імунології КУ «Одеська обласна дитяча клінічна лікарня», національний тренер  ЮНІСЕФ з питань iмунiзацii Людмила Самойленко.

Які ж висновки ми можемо зробити з цього прикрого випадку? На жаль, спекулюючи темою вакцинації дуже легко привернути увагу читачів та посіяти в них паніку, яка в свою чергу «відключає» критичне мислення. Саме тому багато читачів повірили у те, що вакцина могла спричинити смерть дитини, хоча самі тексти інформаційних повідомлень стверджували протилежне. Тому, натрапляючи в мережі Інтернет на будь-який «кричущий» пост щодо шкоди вакцинації, необхідно не піддаватись паніці та іншим негативним емоціям, а, перш за все, проаналізувати сам текст повідомлення, не обмежуючись його заголовком – у більшості випадків Ви зможете переконатися, що ситуація не є такою, як її намагаються висвітлити. Якщо ж навіть після спокійного вивчення тексту у Вас залишилися питання, поставте їх компетентним фахівцям чи, принаймні, перевірте інформацію, використовуючи надійне джерело (наприклад, офіційний сайт ВОЗ). Також нагадуємо, що саме для отримання відповідей на будь-які Ваші запитання щодо вакцинації нами було створено спільноту, де на засадах доказової медицини консультують компетентні у питаннях вакцинопрофілактики фахівці. Лише достовірна інформація звільнить Вас від необґрунтованих страхів та сумнівів та дозволить спокійно щеплювати Ваших дітей і захищати їх від небезпечних вакцинокерованих захворювань

Вам також буде цікаво: