Кір в Україні: оперативні дані

Як повідомив 6 березня на брифінгу «Оперативна інформація із захворюваністю на кір та вакцинацію» в Українському кризовому медіа-центрі Віктор Ляшко, заступник генерального директора з нагляду за інфекційними хворобами ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», ситуація з кором в Україні стабілізувалася. Протягом 9 тижня 2018 було зафіксовано 684 випадки захворювання (захворіло 266 дорослих і 418 дітей). Це на 12% нижче у порівнянні з попереднім тижнем.

Всього у 2018 році на кір захворіло 6484 особи, з них 2226 дорослих і 4258 дітей. 4421 особу було госпіталізовано. З початку року від ускладнень кору померло 7 людей: 5 дітей і 2 дорослих. 5 з них померло в Одеській області (4 дитини та 1 дорослий), 1 дорослий в Івано-Франківській області, а також 1 дитина в Закарпатській області. Найбільше людей захворіло в Івано-Франківській (1426 осіб) та Закарпатській (1138 осіб). Найменшу ж кількість випадків було зафіксовано в Харківській області – всього 2 випадки.

В 2017 році обсяг планової вакцинації від кору в Україні зріс удвічі у порівнянні з 2016 роком. Вперше за останні 10 років охоплення вакцинацією КПК досягло рівня в 90%. Що ж стосується дітей, які з певних причин пропустили щеплення КПК, то станом на 1 березня 2018 року охоплено 77% дітей, які свого часу пропустили першу дозу вакцини, і 81% дітей, які свого часу пропустили другу дозу вакцини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подальший рівень захворюваності на кір безпосередньо залежить від рівня вакцинації – лікар-інфекціоніст Наталя Жураковська

Нову партію вакцини КПК, закуплену Дитячим фондом ООН (Юнісеф) за кошти державного бюджету (200 тисяч доз) вже було доставлено до всіх регіонів України, крім Чернігівської області, яка отримає її до кінця сьогоднішнього дня. Загалом на даний момент залишок вакцини по Україні складає біля 387 тисяч доз. Всього в 2018 році Україна буде забезпечена 2 мільйонами доз вакцини КПК – цієї кількості вистачить, щоб вакцинувати всі вікові групи дітей. Наступна поставка вакцини КПК в розмірі 800 тисяч доз планується наприкінці березня.

«Щоб попередити смертність від кору та госпіталізацію, необхідно забезпечити на території країни рівень вакцинації 95-98%. Це дасть можливість перервати функціонування та ендемічну передачу вірусу кору. Тому закликаю всіх батьків вакцинувати дітей від такого небезпечного захворювання, як кір, а лікарів – заохочувати пацієнтів до вакцинації, оскільки це один з найдієвіших методів профілактики, який існує в світі», – зазначив Віктор Ляшко.

Вам також буде цікаво: