Вакцинація від ВПЛ ефективна та безпечна – мета-аналіз Кокрейнівської спільноти

Незалежне дослідження підтверджує: вакцини від ВПЛ (вірусу папіломи людини), що наразі входять до календаря щеплень країн Євросоюзу, США, Канади та Австралії, є безпечними та захищають від вірусу папіломи людини, який може спричиняти рак шийки матки.

Мета-аналіз, виконаний Cochrane Group (Кокрейнівською спільнотою), включає дані 26 досліджень за участі 73 428 тисяч дівчат та жінок.

Про безпечність та ефективність вакцини від ВПЛ вже заявляли такі поважні міжнародні організації, як The European Medicines Agency (Европейська агенція Лікувальних засобів) та The World Health Organization (Всесвітня Організація Охорони Здоров’я).  Наразі цей факт підтверджує й мета-аналіз Кокрейнівської спільноти, де, зокрема, стверджується: «Існують надійні докази того, що вакцини від ВПЛ захищають від передракових захворювань шийки матки дівчат і молодих жінок у віці від 15 до 26 років».

«Дане дослідження… демонструє, що вакцина від ВПЛ є найбільш ефективним методом для дівчат захиститися від раку шийки матки», – зазначила з цього приводу Мері Ремсі, голова відділу імунізації Центру громадського здоров’я Англії (Public Health England).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щеплення – це безпека нації – Наталія Лелюх

В Україні щеплення від вірусу папіломи людини (ВПЛ) є рекомендованим і може проводитись за рахунок місцевих бюджетів (таку програму впроваджено, зокрема, у Львівській області) чи власних коштів громадян. Наразі на території України зареєстровано дві вакцини проти ВПЛ: «Церварикс» (захищає від найбільш онкогенних типів ВПЛ – 16 та 18)  та «Гардасил» (захищає від ВПЛ типів 16, 18, а також типів 6 та 11). Дане щеплення можна проводити дівчатам віком від 9 років. Найбільш ефективною є вакцинація до початку статевого життя, проте і пізніше вона можлива, якщо пацієнтка ще не інфікована ВПЛ. Тому дорослим пацієнткам рекомендовано обстеження лікаря-гінеколога, щоб вирішити, чи вакцинація ще актуальна. Також для профілактики раку шийки матки лікарі рекомендують жінкам регулярно проходити ПАП-тест та (після 30 років) тест на ВПЛ, а також не палити.

Вам також буде цікаво: