ВООЗ сприяє вакцинації проти Еболи для подолання спалаху хвороби у Конго

Завдяки вакцинації у людства з’явився шанс подолати ще одну смертельно небезпечну хворобу –  хворобу, викликану вірусом Ебола (ХВВЕ). Це тяжка хвороба, що спричиняє геморагічну лихоманку, блювання та діарею. Середній коефіцієнт летальності ХВВЕ складає близько 50%. Під час попередніх спалахів показники летальності складали від 25% до 90%. Специфічного лікування хвороби не існує, окрім підтримуючої та симптоматичної терапії. Згідно даних ВООЗ, 11 316  осіб померло під час епідемії у Західній Африці в 2014-2016 роках; цю епідемію було оголошено катастрофою міжнародного рівня. Всього ж під час епідемії було зареєстровано 28 641 випадок хвороби.

Кампанія з вакцинації проти Еболи за підтримки ВООЗ  та інших міжнародних партнерів  почалася 21 травня в Демократичній Республіці Конго,  де зафіксовано спалах цього небезпечного захворювання. Згідно даних ВООЗ, станом на травень 2018 року було зареєстровано 46 захворілих та 26 летальних випадків. Більшість випадків зафіксовано у місті Бікоро, що знаходиться у віддаленій сільській місцевості, а 4 випадки –  в місті Мбандака, адміністративному центрі провінції з населенням більше 1 мільйона людей. Мета використання експериментальної вакцини проти вірусу Ебола rVSV-ZEBOV – подолати спалах хвороби, викликаної вірусом Ебола (ХВВЕ). У випадку діагностування хвороби у конкретного пацієнта вакцинують всіх людей, які могли контактувати з хворим, а також тих, хто, у свою чергу, був у контакті з контактним особами,  щоб уникнути подальшого розповсюдження хвороби. Подібна стратегія (така звана «кільцева» вакцинація) використовувалася у Гвінеї в кінці 2015 року під час спалаху Еболи в Західній Африці – тестування вакцини, що наразі використовується в Конго,  показало її безпечність та ефективність для боротьби з небезпечною хворобою. Серед 5837 осіб, що отримали цю вакцину, через дев’ять чи більше днів після вакцинації не було зареєстровано жодного випадку захворювання на  Еболу. Як повідомив представник Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я –  заступник Генерального директора з питань готовності до надзвичайних ситуацій та реагування на них Пітер Салама –  біля 30 медичних працівників з Гвінеї, що брали безпосередню участь у тестуванні вакцини у 2015 році, приїхали до Конго, щоб допомогти місцевим лікарям у проведенні кампанії з вакцинації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Австралія вводить безкоштовну вакцинацію вагітних від кашлюку

Згідно даних ВООЗ, з початку квітня 2018 року у Конго 26 осіб померло від хвороби, викликаної вірусом Ебола (ХВВЕ). Випадки захворювання у Мбандаці – портовому місті на східному березі річки Конго – викликають особливе занепокоєння, оскільки звідти хвороба може легко розповсюдитися до столиці Конго – Кіншаси, населення якої складає 10 млн.

7300 доз вакцини вже направлено до Конго. Вакцини було безкоштовно надано компанією «Мерк», а Альянс із вакцин (GAVI) надав 1 млн. доларів США на покриття операційних витрат. «Якщо знадобиться більша кількість доз, їх буде доставлено впродовж декількох днів. Вакцини наразі достатньо, це не проблема. Головне – впевнитись у тому, що ми зможемо відстежити кожен контакт та вакцинувати всіх контактних у випадку їхньої згоди», – зазначив Салама. «Мы маємо діяти швидко, щоб зупинити розповсюдження Еболи, захищаючи людей, що ризикують інфікуватися вірусом Ебола, виявляючи та перериваючи всі ланцюги передачі вірусу, а також забезпечуючи оперативний доступ всіх пацієнтів до безпечної, високоякісної допомоги».

Джерело

Вам також буде цікаво: