Оптимальною для України є закупівля вакцин через міжнародні організації – експерт

Розширена нарада під головуванням Прем’єр-Міністра України, присвячена ситуації із закупівлями лікарських засобів через міжнародні організації, відбулася 25 червня. У нараді взяли участь керівництво МОЗ України разом з представниками Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку та торгівлі, Міністерства юстиції та обласних департаментів охорони здоров’я, медичної спільноти, пацієнтських та антикорупційних організацій.

«Україні потрібно продовжити практику використання прозорої системи закупівлі ліків через міжнародні організації. Вона дозволяє не тільки економити кошти і закуповувати якісні препарати, а й рятувати життя хворим з хронічними чи смертельними хворобами”, – сказав Прем’єр-Міністр Володимир Гройсман.

В нараді взяв участь і член правління ГО «Батьки за вакцинацію», лікар-імунолог, кандидат медичних наук, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика, експерт МОЗ з напрямку «Інфекційні захворювання» Федір Іванович Лапій. Ми спитали у експерта, як можливість закупівлі лікарських засобів через міжнародні агенції вплине на ситуацію з вакцинацією в Україні.

«В сучасних умовах оптимальною для України є закупівля вакцин через міжнародні організації», – вважає експерт. Це можливість забезпечити українців вакцинами, які інакше були б недоступними: препаратами, що мають прекваліфікацію ВООЗ, сертифікати якості GMP та термоіндикатори, що дозволяють користувачам особисто перевіряти, чи вакцина зберігалася належним чином. А той факт, що МОЗ було підписано наказ про довгострокові трирічні закупівлі, виключає ситуацію з дефіцитом вакцин. Важливо розуміти, що вакцина є специфічним лікарським засобом, її виробництво займає від одного до двох з половиною років. Вакцини не виготовляють «сьогодні на завтра». «Виробник в першу чергу постачає  вакцини в країни, з якими є довготривалі контракти, і він прекрасно розуміє, скільки доз він повинен виготовити для країни», – зауважує Федір Лапій. Таким чином, закупівля вакцин через міжнародні організації допоможе уникнути знайомої багатьом українцям ситуації, коли вакцини відсутні у медичних закладах, і діти лишаються беззахисними перед інфекційними захворюваннями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ та «Батьки за вакцинацію» – разом до здорової нації!

Згідно інформації МОЗ України, наразі вперше за 7 років Україна повністю забезпечена вакцинами згідно з національним календарем щеплень. Уже зараз регіони мають можливість перерозподіляти ліки та вакцини без погодження МОЗ України, тож області можуть швидко віддавати надлишки ліків в інший регіон, де виявляється нестача. У випадку, коли вакцина відсутня у конкретному медзакладі, МОЗ закликає громадян звертатися до обласних департаментів охорони здоров’я. Спеціально для таких випадків ГО «Батьки за вакцинацію» розробила інструкцію для батьків.

Вам також буде цікаво: