Важкий грип вражає трахею і починається з температури від 39 градусів, – провідний позаштатний інфекціоніст МОЗ Ольга Голубовська

Через епідемію грипу та ГРВІ школи Києва почали закривати на карантин. Окрім столиці, епідемію (поріг якої становить 900 хворих на 100 тисяч населення) оголошено вже в Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській, Луганській і Чернівецькій областях. Від грипу з початку сезону померло чотири людини. Наразі домінує штам Н3N2, значно “легший” за перебігом хвороби, ніж минулорічний “лідер” H1N1. провідний позаштатний інфекціоніст МОЗ Ольга Голубовська розповіла, за якими ознаками можна відрізнити грип від ГРВІ, чи варто робити щеплення від грипу щороку, та чим недорогі вітчизняні препарати кращі за дорогі імпортні.

Перш за все, всіх цікавить, який штам становить небезпеку сьогодні, чим він відрізняється від інших і наскільки загрозливий?

Як пояснила пані Ольга, традиційно щороку у світі циркулюють 3-4 штами вірусу грипу. Два з них – грип типу “А” і один – типу “В”. Вірус “С” ніколи не викликає епідемій, спалахів, дуже рідко викликає поодинокі захворювання. Тип “А” буває двох різновидів: Н1N1 і Н3N2. Саме останній, зазначає фахівець, домінує нині в столиці. Він давно відомий і особливо небезпечний для дітей і літніх людей. Н3N2 може викликати й тяжкі форми хвороб, обумовлені приєднанням вторинної флори, бактеріальних пневмоній, синуситів тощо. Найнебезпечнішим для дорослих є грип Н1N1. Він радикально відрізняється від грипу H3N2. Цей пандемічний штам з’явився у світі у 2009 році. Найголовніша його відмінність – здатність викликати гострий респіраторний дистрес-синдром (у народі – набряк легенів).

Пані Голубовська підкреслила, що ніхто не знає, від чого залежить який штам домінуватиме цьогоріч. Минулого року, за даними ВООЗ, домінував H1N1, викликавши 80% усіх випадків. Від чого це залежить, . Незважаючи на глобальну мережу моніторингу, ми лише можемо констатувати факт, появи нового штаму. Смертність від штаму H3N2 становить 0,1% і навіть менше. А від грипу H1N1 – 10% і більше з-поміж зареєстрованих випадків. Інша особливість H1N1 – враження вибіркових груп ризику: хворих із зайвою масою тіла, цукровим діабетом, серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, людей, які тривалий час приймають ацетилсаліцилову кислоту, відзначила пані Ольга.

Вам також буде цікаво: Щеплення проти грипу 2016: аргументи на користь життя

Але ж якщо невідомо, який штам буде найнебезпечнішим цього сезону, чи захистить нас щеплення?

Відповідь провідного імунолога однозначна – так. Вакцина є трикомпонентною, тобто включає всі штами вірусу, що циркулюватимуть. ВООЗ щорічно змінює склад вакцин залежно від прогнозів, який штам цього року переважатиме. В Україні, на щастя, ніколи не було зафіксовано появу нового пандемічного штаму. Вакцина від грипу захищає на рік, на сезон, проте і вакцинована людина може захворіти на грип. Вакцина запобігає смертельним випадкам захворювань.

Чи може людина самотужки, без лікаря визначити: в неї звичайна застуда чи грип? 

Перш за все, наголошує пані Голубовська, слід розуміти, що легкі і середньо важкі форми грипу можуть зовсім клінічно не відрізнятися або мало відрізнятися від інших респіраторних захворювань. Диференціювати їх може лише досвідчений лікар. З іншого боку, від легких і середньо важких форм грипу не вмирають, лише від тяжких. Останні здебільшого починаються одразу важко – температура тіла у першу добу підвищується до 39 градусів і вище. По-перше, з’являються дуже виражені симптоми інтоксикації, хворі ледь-ледь можуть самостійно підвестися з ліжка. Є багато інших інфекційних захворювань з такою ж температурою, але пацієнт нормально почувається, ходить, може самостійно відвідати лікаря. А от при такому грипі навряд чи. По-друге, характерним клінічним симптомом при грипі є біль у грудині. Найбільш уражається трахея. Першу-другу добу у пацієнта не буде закладення носа і виділень зі слизової оболонки. Ці симптоми приєднуються на третю добу.

Минулого року після низки смертей розпочалась інформаційна кампанія, що знизила кількість пізніх звернень до лікарів. Однак, паніка у ЗМІ найперше жене українців не до лікаря, а до аптеки.

Фахівець МОЗ пояснює, що це стосується не лише грипу, а й багатьох інших захворювань, і зумовлено низькою довірою суспільства до медицини. Дається взнаки нескінчена телереклама, яка цьогоріч, перевершила всі попередні роки. Вона запевняє, що можна купити ліки і одразу вилікуватися, і глядачі довіряють. На відміну від інших респіраторних захворювань, підкреслює Голубовська, грип вимагає специфічної терапії. Це інгібітори вірусної нейрамінідази – “Таміфлю”, “Реленца”. Максимум ефективності можна досягти, застосувавши їх у першу-другу добу захворювання. Призначати їх повинні лікарі, а не самі пацієнти. Якщо їх приймати безконтрольно, можна сформувати резистентність. Тобто, якщо людина захворіє на грип, лікувати її у такому випадку буде нічим.

Сьогодні в аптеках пропонується безліч препаратів, ціни дуже відрізняються. Які ж препарати проти грипу є ефективними?

Пані Ольга радить довіряти вітчизняним недорогим засобам. Вона нагадує, що грип та інші ГРЗ – це так звані самолімітуючі хвороби, тобто минають і без втручання. При лихоманці потрібно лежати вдома, пити зігріваючі напої, аби уникнути ускладнень, зокрема на серце. Комплекс препаратів призначають для полегшення симптомів, а збивати потрібно лише дуже високу температуру, нагадує вона.

Вам також буде цікаво: МОЗ України закликає при перших симптомах ГРВІ або грипу звертатись до лікаря.

Яке на сьогодні становище з дефіцитом ліків?

Минулого сезону у січні знайти препарат “Таміфлю” було непросто. Пані Ольга підтвердила, що “Озельтамівіру” в аптеках практично не було, але він був в інфекційних стаціонарах, що була проблема пізнього надходження пацієнтів. Цього року, запевнила вона, “Озельтамівір” в аптеках купити можна. За його наявність в лікувальних закладах відповідають місцеві органи влади і адміністрація клінік. Наприклад, цього року у Києві докупили апаратуру для дихання, яка завжди потрібна. Однак трапляється, що апаратуру через простій забирають з одного відділення в інше, а потім вона знов стає потрібна на попередньому місці.

Головний позаштатний імунолог МОЗ підтвердила, що пік всеукраїнської епідемії слід очікувати, як і минулоріч, у період січня-лютого, але інколи навіть на березень припадає ріст захворюваності. Вона виразила надію, що цього сезону не буде такого домінування і такої агресивності вірусу H1N1.

За матеріалами Главком

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь