Пацієнтські організації примусили владу розпочати медичну реформу

Сьогодні в Україні відбулася Всеукраїнська акція «Година смерті» на підтримку медичної реформи. Пацієнтські організації, громадські активісти та небайдужі громадяни в 50 містах України вийшли під стіни місцевих державних адміністрації та Верховної Ради в Києві, вимагаючи від влади підтримати урядові законопроекти №6327 та №6329 та розпочати процес реформування системи охорони здоровя.

Під час акцій учасники обводили крейдою силуети людей, що лежали на землі, накриті простирадлами. Таким чином вони звертали увагу влади на те, що щогодини від різних захворювань в Україні помирає 67 людей. Саме реформа медицини може зупинити ці смерті та врятувати тисячі українців.

На цьому парламентському тижні заплановані внесення до сесійної зали та розгляд пакету «пацієнтських» законопроектів по медичній реформі.

Під заклики учасників акції змінити несправедливу і ганебну для пацієнта та лікаря систему фінансування медицини та зупинити вимирання нації, сьогодні парламент проголосував за включення до порядку денного поточної сесії пацієнтських законопроектів №6327 та №6329.

Про те, чому з чотирьох урядових законопроектів залишилося два, читайте в публікації за посиланням.

Попереду розгляд законопроектів в комітетах та голосування, яке заплановане на 22 червня. Учасники акції очікують, що Верховна Рада ухвалить ці законопроекти до кінця сесії, наголошуючи, що медична реформа стосується кожного українця.

«Медична реформа стосується кожного українця. Від вашого голосу залежить, чи отримуватимуть пацієнти якісне медичне обслуговування. Від вашого голосу залежать мільйони життів», – звернулася до народних обранців Ольга Стефанишина, виконавчий директор БФ «Пацієнти України».

 «Проти реформи медицини виступають лише ті, хто роками сиділи на корупційних схемах у лікарнях та ті, хто звик бути «обраним» і лікуватися у «Феофанії». Кожен депутат, який не проголосує за реформу медицини – фактично вбиває українців, – зазначає Дмитро Шерембей, голова Координаційної Ради Всеукраїнської мережі ЛЖВ. Він додав, що пацієнтські організації готові захищати медичну реформу.

До акції «Година смерті» долучилися провідні громадські та пацієнтські організації серед яких БФ «Пацієнти України», «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», ВМГО «Фундація регіональних ініціатив», рух «Сильні громади», ГО «Батьки за вакцинацію».

Джерело фото

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь