Українці зможуть вчасно щепитися від грипу

Спрощено процедуру внесення змін до штамового складу вакцин для профілактики грипу. Це дозволить Україні отримати вакцину від грипу з актуальним складом до настання епідемічного сезону, а не в розпал, як було минулого року. Про це повідомляє офіційний сайт МОЗ.

Експертиза внесення змін в Україні проходить одночасно з відповідними процедурами, які проводить уповноважений орган країни виробника (заявника). Спрощення процедури скорочує термін внесення змін до документації для протигрипозної вакцини на 3 місяці. Попередній механізм створював перешкоди для того, щоб вакцина для профілактики грипу потрапляла до медичних закладів України вчасно – до того, як захворюваність почне зростати.

Читайте також: Щеплення проти грипу актуальне в будь-який період епідсезону, – МОЗ

Спрощення процедури відбулося після ухвалення рішення про проведення експертизи та затвердження змін штамового складу вакцини від грипу для сезону 2017/2018 рр. на підставі офіційних рекомендацій ВООЗ щодо щорічної зміни штамового складу та гарантійного листа заявника про надання підтвердження затвердження змін, як тільки воно стане доступним. Згоди щодо питання дійшли на робочій нараді з оптимізації порядку зміни штамового складу сезонних вакцин, що відбулася наприкінці березня за участю фахівців МОЗ України, ДП «Державний експертний центр МОЗ України» та представників компаній-заявників.

Наразі, на початку липня одна вакцина вже пройшла процедуру внесення зміни штамового складу. Документація щодо ще двох вакцин від грипу проходить експертизу у ДЕЦ МОЗ України, її результати розглянуть на наступному засіданні Науково-технічної ради.

Нагадуємо, найефективнішим засобом профілактики грипу є щеплення, зроблене до початку епідсезону. У 2016 році українці отримали змогу вакцинуватися лише з початку листопада. У сезоні 2016-2017 рр. щеплення проти грипу зробили лише 0,3% населення. Разом з тим, грипом та ГРВІ в минулому епідсезоні перехворіло 6,2 млн. українців (14,6% населення), 31 особа померла внаслідок грипу, 7 з яких – діти.

Щороку вакцини для профілактики грипу проходять оновлення штамового складу, актуального для поточного епідсезону згідно з рекомендаціями ВООЗ. Згідно з цими рекомендаціями, до складу вакцин від грипу 2017-2018 рр. включені штами A/Michigan/45/2015(H1N1)pdm09 – подібний вірус, – A/Hong Kong /4801/2014(H3N2) подібний вірус, – вірус B/Brisbane/60/2008.

Джерело

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь